Daling zet door: aantal coronapatiënten op ic met slechts 24 gestegen

Een beademingsapparaat in een extra intensive care-kamer in het Tergooi ziekenhuis. Foto: ANP

De toename van het aantal patiënten met het coronavirus op de intensivecareafdelingen was vandaag opnieuw relatief laag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat het aantal Nederlandse patiënten op de ic’s van ziekenhuizen met 24 is gestegen en nu uitkomt op 1409. Daaronder is ook een groep Nederlanders die is opgenomen op ic’s in Duitsland.

De stijging van 24 is het laagste aantal van de afgelopen week. Zondagnam het aantal ic-patiënten toe met 25, zaterdag met 36, vrijdag met 51 en donderdag met 82. Nog niet zo lang geleden kwamen er soms zelfs 100 patiënten per dag bij.

De toename van de bezetting op de ic’s wordt bepaald door de instroom minus de uitstroom. Onder uitstroom vallen zowel patiënten die zijn overleden als patiënten die voldoende zijn opgeknapt om de ic te verlaten. Het aantal ic-bedden is vooralsnog voldoende: dat zijn er in totaal nu 2400, waarvan er ruim 500 bestemd zijn voor patiënten met andere aandoeningen.

‘Optimistischer’

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) is ‘optimistischer dan vorige week’, zei hij. ,,We zijn in control”, aldus Kuipers. Hij waarschuwde tegelijkertijd voor al te veel optimisme. ,,De piek is nog niet bereikt.” Het is dan ook te vroeg om maatregelen te versoepelen, oordeelt Kuipers.

Hij zei gisteren al een stabiel beeld te zien, in lijn met de voorgaande dagen en met de cijfers van het RIVM. ,,Dat komt doordat de instroom afvlakt en er langzamerhand ook meer patiënten herstellen en de ic verlaten.”

Dalende trend

Het aantal doden lijkt eveneens langzaam af te vlakken. De afgelopen 24 uur zijn er 101 mensen gemeld die aan het coronavirus zijn overleden. Dat zijn er minder dan gisteren, toen 115 slachtoffers gemeld werden. 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu