Damster duo rolt rode loper uit voor hondstrouwe vrijwilligers

De schaatsmarathon van 2011 was een van de vele evenementen die Kees Bijmolt (links) en Hans Meijer organiseerden in ‘Daam’: met een feestavond eren ze in oktober de vrijwilligers die dat mede mogelijk maakten. Foto Peter Wassing.

Ze trekken jaarlijks vele tienduizenden bezoekers naar Appingedam. Maar de Damster Stadsloop, shantyfestival Bie Daip of de Coopluydenmarkt zouden niet kunnen bestaan zonder een legertje vrijwilligers.

Al die stille krachten zijn op 6 oktober uitgenodigd op de Avond van de Onbekende Vrijwilliger. Organisatoren Kees Bijmolt en Hans Meijer verwachten vier- tot vijfhonderd vrijwilligers op hun feestje.

Drijvende krachten

Het duo weet als geen ander hoe belangrijk de belangeloze inzet van al die Damsters is. Beide zeventigers zijn veteranen als het gaat om het organiseren van grote publiekstrekkers. Ruim dertig evenementen staan er jaarlijks op de VVV-activiteitenkalender. Meerdere daarvan komen uit hun koker.

Samen waren Bijmolt en Meijer onder meer de drijvende krachten achter de schaatsmarathon die in 2012 tienduizenden bezoekers naar het middeleeuwse stadshart van Appingedam trok. Ruim een miljoen tv-kijkers zagen het peloton voorbijrazen langs de pittoreske ‘hangende keukens’ aan het Damsterdiep.

Dat was hun eerste samenwerking, maar ieder voor zich proberen ze veel langer wat leven in de brouwerij te brengen in hun stad. Zo was Bijmolt onder meer vijftien jaar de drijvende kracht achter de Stadsloop en bestiert Meijer de populaire Damster Veer-rondvaartboot.

Feestavond

Dat lukt allemaal met minimale financiële middelen, dankzij een leger hondstrouwe vrijwilligers. ,,Elk jaar staan ze klaar, voor een lunchpakketje, een appel en misschien nog een Mars’’, zegt Bijmolt. Zeldzaam, in een tijd waarin steeds meer organisaties in nood raken door een schreeuwend vrijwilligerstekort.

Op de feestavond in de Nicolaikerk spelen de band Harmony Glen en de muzikale neven Henk (’Broezen’) de Haan en Peter de Haan (van Rooie Rinus). ,,Een gezellige avond, voor iedereen’’, belooft Bijmolt. ,,We willen de vrijwilliger belangrijk maken. Voor één keer rollen we letterlijk de rode loper voor ze uit.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu