Damsterheerd Appingedam krijgt geen stembureau, multifunctioneel centrum Kabzeël wel

De raadzaal in het gemeentehuis van Delfzijl was voor één dag omgebouwd tot stemlokaal, zodat geoefend kon worden met het coronaproof stemmen. Foto: DvhN

In woonzorgcentrum Damsterheerd wordt tijdens de herindelingsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Eemsdelta geen stembureau opgetuigd vanwege corona.

In plaats daarvan wordt multifunctioneel centrum Kabzeël op 18 november omgetoverd tot stembureau. Volgens burgemeester Koos Wiersma van Appingedam voldoet deze locatie aan de regels van het RIVM en is de plek goed toegankelijk voor mindervaliden.

Op 18 november mogen inwoners van Appingedam, Delfzijl en Loppersum stemmen. De drie gemeenten vormen vanaf 1 januari 2021 samen de nieuwe gemeente Eemsdelta. Normaal gesproken is Damsterheerd een van de plekken waar inwoners van Appingedam hun stem uit kunnen brengen tijdens verkiezingen. Het woonzorgcentrum kiest er deze keer voor om dat niet te doen.

Om ervoor te zorgen dat het stemmen coronaproof verloopt, werd er vorige week in het gemeentehuis van Delfzijl alvast geoefend. Zo worden er kuchschermen geplaatst en wordt alles regelmatig gepoetst. Bewoners van Damsterheerd krijgen extra uitleg over het uitbrengen van volmachtstemmen.

Stemmen in november

Raadslid Hilbrand Brantsma (PvdA) maakt zich zorgen over het aantal stembureaus, juist omdat er nu vanwege het coronavirus voldoende afstand moet worden bewaard. „Het huidige aantal beschikbare stembureaus zou wel eens te klein kunnen zijn.” Bovendien zijn de verkiezingen in november, waardoor het mogelijk slecht weer is. Hij wil weten hoe voorkomen wordt dat mensen in de regen moeten wachten.

Burgemeester Wiersma stelt dat het aantal stembureaus voldoende is en dat er rekening is gehouden met het weer door bijvoorbeeld lange routes in het gebouw uit te zetten, zodat mensen lang binnen zijn. Mocht het nodig zijn dan kan er gekeken worden naar overkappingen. Er is ook gekeken naar het inzetten van een mobiel stembureau, maar dat is volgens het college niet nodig.

‘Gaan de verkiezingen door als er een lockdown wordt afgekondigd?’

Raadslid Cees van Ekelenburg (Gemeentebelangen Eemsdelta) wil weten wat er gebeurt wanneer er in Groningen code rood wordt afgekondigd of wanneer er een totale lockdown wordt afgekondigd. ,,Gaan de verkiezingen in dat geval gewoon door?”

Burgemeester Koos Wiersma: “Wij gaan ervanuit dat het gewoon code oranje blijft en dat de verkiezingen gewoon doorgaan.” De burgemeester zegt dat er nog geen afspraken zijn gemaakt over wat er gebeurt als er een lockdown komt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu