Huurders in Appingedam willen zich verenigen in nieuwe huurderscommissie, want 'samen staan we sterker'

De bijeenkomst in buurtcentrum ASWA trok ongeveer vijftig mensen. Foto: DvhN

Damsters zijn boos over de verschillen in de hoogte van verhuisvergoedingen. Zo’n vijftig huurders en enkele huiseigenaren kwamen donderdagavond samen in buurtcentrum ASWA.

Organisator van de avond is Kim Velleman. Zij wil dat iedereen dezelfde verhuisvergoeding krijgt en heeft meermaals bij instanties aan de bel getrokken. Ze ging om tafel met Woongroep Marenland, vroeg de gemeente om hulp, schreef een brief aan minister president Mark Rutte en stuurde er zelfs een aan de koning. Tevergeefs, zegt ze zelf. Want er zijn nog steeds verschillen en ze vindt de wettelijke vastgestelde verhuisvergoeding niet genoeg.

Velleman stelde voor om een nieuwe huurderscommissie op te richten. ,,Samen staan we sterker.’’

Verhuisvergoeding

In Appingedam gaan honderden huizen tegen de vlakte vanwege de versterking. Bewoners moeten verplicht verhuizen en worden daarvoor gecompenseerd met een verhuisvergoeding. De hoogte van die compensatie is wettelijk vastgesteld: 6.095 euro.

In sommige gevallen doen de corporaties daar een schepje bovenop. Die extra’s komen voort uit een sociaal plan dat samen met de huurdersverenigingen is opgesteld. Zo biedt Acantus haar huurders een bijdrage voor de inrichting van het huis en van de tuin. Door die extra’s verschillen de vergoedingen van de wooncorporaties soms wel duizenden euro’s van elkaar.

Geen rooie cent

,,Er is altijd gezegd, wat je hebt krijg je weer’’, zegt Velleman. ,,Maar dat is echt niet zo.’’ Als voorbeeld noemt ze haar geliefde gasfornuis met vijf gaspitten en haar grote oven. Die krijgt ze in haar nieuwe huis niet terug.

En dat geldt voor meer mensen. Sommige bewoners hebben hun huurhuis omgetoverd in hun eigen paradijs, door de tuin te versieren met vijvers vol koikarpers bijvoorbeeld. Met dit soort eigen investeringen wordt in de verhuisvergoeding te weinig rekening gehouden. ,,Voor de door mijzelf aangebrachte voorzieningen wil de corporatie geen rooie cent geven’’, zegt Gabe Dousma. ,,Ik heb een schuurtje geplaatst met overkappingen. Ik heb heel de tuin bestraat. Ik krijg er helemaal niets voor terug.’’

In de Tweede Kamer leidt de verhuisvergoeding ook tot discussie. Zo sneed woensdag Agnes Mulder (CDA) het onderwerp aan: ,,Tuin aanleggen, berging aanschaffen, pakketvloer, verhuizers. Het merendeel van de mensen is op leeftijd en zit qua inkomen op en rond het minimum. Het kleine beetje extra is voor de uitvaart. Ze hebben er niet voor gekozen. De gaswinning heeft dit veroorzaakt. Het raakt me.’’

Aansprakelijkheidsrecht

Bij de avond was ook jurist Nette Kruizenga aanwezig. Zij legde de bewoners uit dat zij echt wel een poot hebben om op te staan. ,,Jullie moeten gedwongen verhuizen vanwege de gaswinning. Het gaat hier niet om gewoon huurrecht. Het gaat hier om aansprakelijkheidsrecht.’’

Onder de huurders bestaat bovendien de vrees dat de huren enorm zullen stijgen. Vragen, zeggen een aantal aanwezigen, worden niet of nauwelijks beantwoord.

,,We moeten ons gaan verenigen’’, zegt Velleman. ,,We moeten laten zien dat we ons niet laten piepelen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu