Dan maar de tondeuse er over. Liever een kale kop dan een coronamatje in de nek

Nieuwe trend in coronatijd: de kale kop is terug van weggeweest. Want wat doe je als je een slordige coronacoupe niet ziet zitten? Alles kortwieken met een tondeuse! Drie Groningers vertellen waarom ze hun haren afschoren.

Deze vier Groningers hebben hun haren afgeschoren tijdens de coronacrisis: v.l.n.r. Oane van der Heide, Naud Katerberg, Maarten Boneschansker en Michiel Boneschansker.

Deze vier Groningers hebben hun haren afgeschoren tijdens de coronacrisis: v.l.n.r. Oane van der Heide, Naud Katerberg, Maarten Boneschansker en Michiel Boneschansker. Foto: Eigen foto

Student Maarten Boneschansker (25) uit Groningen loopt al vier weken rond met een kale kop. ,,Ik had het idee stiekem al sinds het begin van de coronacrisis. Op de maandagavond voordat de kappers dichtgingen, kreeg ik al een telefoontje dat mijn kappersafspraak niet door ging. Toen dacht ik, dan maar alles er af."

Maarten, die normaliter rondloopt met een bos lange krullen, heeft wel wat moed ingedronken voordat hij eraan moest geloven. ,,Ik wist het nog niet zeker. Mijn broertje zat hier op een dag, en blijkbaar lijken we wel veel op elkaar, want hij had precies hetzelfde idee. We hadden wat biertjes op, en toen dacht ik fuck it."

'Het ziet er minder erg uit dan op de foto's'

De vriendin van zijn huisgenoot bood aan om hen te helpen: ,,Zij heeft het met een tondeuse mijn haar afgeschoren in mijn kamer. Dat vond ze veel te leuk." Ook het broertje van Maarten en zijn huisgenoot verloren die avond hun lokken.

En de reacties in zijn omgeving? Maarten grinnikt: ,,Alle mannen die het zagen vonden het fantastisch, alle vrouwen die het zagen zeiden alleen maar 'het ziet er minder erg uit dan op de foto's.' Niet echt positief dus. Maar mij bevalt het wel. Het is lekker fris. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad."

Toch ziet Maarten het niet zitten voortaan kaal door het leven te gaan: ,,Nee absoluut niet. Ik wil mijn krullen niet kwijt. Het groeit nu heel langzaam. Maar goed, deze tijd gaat ook nog wel een half jaar door. Het loopt een beetje gelijk op: als mijn haar weer lang is, mogen we weer de wei in."

'Ik baal er een beetje van'

,,Een goede vriend van me lacht me nog steeds uit. In het begin herkende ik mezelf ook niet in de spiegel", zegt Naud Katerberg (20) uit Groningen.

Hij gaf zichzelf een kale kop, al was dat in eerste instantie misschien niet helemaal het plan. ,,Vrienden hadden een tondeuse gekocht omdat de kappers voorlopig dicht zijn, dus die wilde ik wel even lenen. Toen ben ik zonder plan die tondeuse een beetje door mijn haar gaan halen. Ik wilde niet per sé alles er afhalen, maar toen bleek dat kapper toch wel een vak is waar je voor moet leren. En nu ben ik dus kaal."

Hoewel zijn huisgenoten positief zijn over zijn nieuwe coupe, is Naud niet helemaal tevreden. ,,Ik heb twee jaar geleden ook mijn haar er af geschoren, en dat beviel eigenlijk slecht. Dus ik baal er wel een beetje van. Als je het weer aan wilt laten groeien, zit je een maandje met dat half lange haar."

'Het scheelt weer shampoo'

De Groninger laat de tondeuse voorlopig even staan. ,,Eind maart wilde ik al even alleen de zijkanten wat bijwerken met de tondeuse, maar dat lukte ook niet goed. Toen moest weer alles eraf. Dus nu blijf ik er maar van af."

Slechte keuze of niet, een kale kop is in ieder geval beter dan een bos lang haar, vindt Naud: ,,Dat zag ik niet zitten. Lang haar zit zo stom als je wakker wordt, en het wappert in de wind. Dit scheelt ook weer shampoo en zo."

'De kosten van de tondeuse zijn er al uit'

Het is voor Oane van der Heide (33) uit Groningen niet de eerste keer dat hij kaal rondloopt. ,,Vorig jaar heb ik ook al mijn haren afgeschoren, gewoon uit interesse hoe het zou staan. Toen was ik wel tevreden. Vanwege het uitzicht dat we pas weer in juni naar de kapper kunnen, heb ik het nu weer afgeschoren."

Het heeft hem in ieder geval flink wat kapperskosten bespaard: ,,Ik heb vorig jaar al voor dertig euro een tondeuse gekocht, dat heb ik er nu zeker al uit! Ik heb hem vorig jaar al acht keer gebruikt, en nu weer twee keer."

'Een beetje het idee dat ik verzwerver'

Net zoals Oane, Naud en Maarten kozen de afgelopen weken veel mannen ervoor om hun kapsel zelf maar onder handen te nemen.  ,,Het is niet zo dat ik lang haar niet zie zitten", zegt Oane, "maar omdat onverzorgd lang haar niet mooi is. Als het nu groeit zit er geen coupe in. Dan krijg ik een beetje het idee dat ik verzwerver."

Hij kwam op het idee door een collega. ,, Of ik zelf nog anderen heb aangestoken, weet ik niet zeker, maar ik heb mijn nieuwe coupe al online tentoongesteld tijdens een vergadering. En toen zag ik vanochtend tot mijn verbazing dat een collega hetzelfde kapsel had. Misschien heb ik hem wel op het idee gebracht."

,,Ik krijg veel positieve reacties. Als ik de voors en tegens tegen elkaar opweeg ben ik zeer content", zegt Oane. Maar nooit meer naar de kapper en telkens maar zelf doen? ,,Nee dit is niet mijn definitieve coupe. Het is een beetje terug naar de 90's. Ik heb mijn Nike Air Max ook maar uit de kast gehaald."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu