Dansen, springen, lachen, het is carnaval in Groningen

Kloosterburen en Ter Apel zijn letterlijk twee uitersten in de provincie Groningen. De een in het uiterste zuidoosten, de ander helemaal in het noordwesten. Eens per jaar zijn ze bijna gelijk. Met carnaval.

Carnaval in Ter Apel is toch een beetje anders dan anders. Foto Boudewijn Benting

Carnaval in Ter Apel is toch een beetje anders dan anders. Foto Boudewijn Benting

Eigenlijk hadden de Labbekakkers vooraan willen lopen in de optocht van Ter Apel. Tien volwassenen en een heel stel kinderen verkleed als astronauten samen met hun zelfgebouwde raket. Wij lanceren carnaval, staat er op. De Labbekakkers hebben pech. Als eerste starten zit er niet in. De lancering van hun raket loopt vertraging op. Maar ach, zo gaat dat vaker met raketten.

De Labbekakkers moeten 28 jokers voor laten gaan. Een vriendengroep uit Emmer-Compascuum die zichzelf de Nobeltjes noemt, verwijzend naar de alcoholische versnapering van Ameland. ,,Daar gaan we met zijn allen heen'', vertelt Hennie Harms. Er aan toevoegend dat een Nobeltje er dan bij hoort, evenals het leggen van een kaartje. 28 mannen, vrouwen en kinderen lopen met carnaval dus voor joker. ,,Gewoon grappig'', reageert Catharina ter Veen terwijl ze haar kaartenkraag rechtzet. ,,Best zwaar door de wind.''

Anders dan anders
Zaterdagmiddag twee uur, Ter Apel. De carnavalsstoet van zestig praalwagens en rijkelijk uitgedoste loopgroepen komt langzaam in beweging. De muziek staat hard, er wordt gedanst en gesprongen. Het publiek kijkt in groten getale toe. Iedereen heeft plezier.

Toch is het carnaval in Ter Apel dit jaar niet helemaal hetzelfde. Op de hoek van de Kapelweg en de Hoofdstraat liggen bloemen. Ter nagedachtenis van de vrouw die vorig jaar om het leven kwam nadat ze werd aangereden door een automobilist die door de omheining was gereden. Bij het ongeluk raakten vijf mensen gewond. Aan hen is deze feestelijke dag gedacht. ‘Ik heb je lief'', staat er op het kaartje dat vastzit aan een roze roos.

Bloemen
,,Och, ik had het wel gedacht'', zegt een voorbijganger die de bloemen plots ziet liggen. Ze reageert zichtbaar ontroerd en schudt haar hoofd. ,,Dit vergeet je nooit meer.'' Als de eerste praalwagens zijn gepasseerd, stapt een als fleurige vogel verklede persoon uit de stoet. Hij of zij is niet te herkennen door het kostuum, maar laat een boeket lelies achter. Om zich daarna weer aan de sluiten bij de andere vogels uit de groep.

Ook in Kloosterburen ligt dit jaar een schaduw over het carnaval door de moord op inwoner Jesse van Wieren. ,,Maar we moeten door'', merkt bestuurslid Frans Hegeman van carnavalsvereniging Oldeclooster op. De optocht met 35 groepen start zondag in Kleine Huisjes en gaat via Molenrij naar Kloosterburen. In Molenrij speelt een dweilorkest uit Groningen Carnaval in 't Noorden van Pé en Rinus als de eerste praalwagen arriveert.

Confetti
Prins Luuk I en zijn hossende metgezellen zijn niet zuinig met confetti en strooien rijkelijk met snoepjes naar de kinderen. Die hebben zich al strategisch opgesteld om het lekkers zo goed mogelijk op te vangen. Daarna moeten ze zich uit de voeten maken. De volgende lading confetti komt hun kant op, vakkundig het publiek in gesmeten door de volgende groep. Een beetje geholpen door de harde wind krijgen behoorlijk wat toeschouwers ervan langs.

Net als in 't Klooster en de Wieke (Ter Apel) hebben ook de groepen in Kronkeldörp (Kloosterburen) behoorlijk hun best gedaan op de praalwagens en hun outfits. Veel knipogen werden gemaakt naar televisieprogramma's en films. Heel Holland Bakt kwam voorbij, alsook een heel stel gekke Minions en een reusachtig ruimteschip uit Star Wars. Extra indruk maakte daardoor het laatste ‘voertuig' in de stoet: een speelgoedautootje zo groot als een schoenendoos met daarbij een bordje en de tekst ‘Dat was ‘t'.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Jesse van Wieren
menu