Dansleraar Khalid A. van Groningen Dance Center is teleurgesteld. 'Het is een complot. Iedereen die aangfite heeft gedaan van aanranding heeft zich laten meeslepen'

Oké, eenmaal is het uit de hand gelopen. Maar verder? Verder is er niets gebeurd. Niets. Hij vindt het vooral jammer dat er slecht over hem wordt gesproken.

Khalid A. met zijn advocaat in de rechtbank.

Khalid A. met zijn advocaat in de rechtbank. Illustratie: Petra Urban

De hele dag was de ooit zo succesvolle dansleraar Khalid A. (38) uit Groningen in de rechtszaal aan het woord. Zijn dansers sleepten prijzen in de wacht, uit binnen- en buitenland. Zijn in 2004 door hem opgerichte dansschool Groningen Dance Center was met ruim 450 leden de grootste van de stad.

In augustus vorig jaar viel het doek: dertien jonge vrouwen deden aangifte van verkrachting (tweemaal) en aanranding. Een maand later werd hij aangehouden. Nee, zegt hij tegen de rechters, hij is niet boos dat ze dat hebben gedaan. ,,Ik ben teleurgesteld.’’

Hij hielp zijn leerlingen vooral

De rechters vinden dat maar raar. Zeggen: ,,Dus die meiden liegen. Ze beschuldigen u vals van ernstige strafbare feiten waardoor u al bijna een jaar in de gevangenis zit en u bent niet boos.’’ Zo is het, beaamt Khalid A.

Hij hielp zijn leerlingen vooral. Om beter te worden, als ze dat wilden. Of om zelf dansdocent te worden. Niet omdat het moest, want in zijn dansschool moest helemaal niets. Hij hielp ook als er problemen waren. Op school. Thuis. Met veel leerlingen onderhield hij ook buiten de dansschool contact.

Eenmaal was het dus uit de hand gelopen. Zij was al lange tijd actief op de dansschool en wilde graag deel uit maken van het zogeheten demoteam, het voorbeeldteam van de besten. Hij hielp haar met het stretchen, met het oprekken van spieren. Want hoe leniger, hoe minder beperkingen bij het dansen, hoe beter.

Tijdens de oefening zelf was er niets gebeurd. Maar in de nazit had hij haar gevraagd hem oraal te bevredigen. Niet dat hij zich tot haar voelde aangetrokken, maar zij gaf signalen. Zo had hij dat ervaren. De officier van justitie kwalificeert het als een verkrachting.

Khalid A.: ,,Maar het was met haar instemming. Ik had geen relatie, haar relatie was uit. Dus…’’ Rechters: ,,Maar ze was nog maar 17 jaar. Het is toch niet zo’n goed idee om als docent seks te hebben met een leerling?’’ De verdachte gaf geen antwoord.

Tijdens het stretchen ontstonden soms ongemakkelijke situaties

Zijn teleurstelling is ingegeven door het feit dat, terwijl hij iedereen hielp, zij aangifte deden. Hij denkt aan een complot. ,,Ze hebben aangifte gedaan omdat ze boos zijn. Ze hebben zich mee laten slepen, zonder te beseffen wat de gevolgen zijn.’’

Waarom zijn leerlingen boos op hem zouden zijn? Hij vraagt het zich ook af.

De meeste beschuldigingen betreffen aanrandingen. Tijdens het stretchen ontstonden soms ongemakkelijke situaties waarbij het gezicht van een leerling dichtbij zijn kruis kwam.

Dat hij een trainingsbroek droeg met een gat in het kruis - iedereen verklaart daarover - ontkent Khalid A. stellig. Hij had wel vijftig trainingsbroeken, maar niet eentje met een gat in het kruis. De leerlingen die aangifte deden zeggen allemaal dat ze tijdens die ongemakkelijke oefeningen zijn penis konden zien. En voelen. De officier van justitie: aanranding.

Acht van de dertien aangiftes werden dinsdag behandeld. Donderdag wordt het proces voortgezet met de overige vijf aangiftes. Vrijdag moet het strafproces worden afgerond.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu