Dat van die cd zit Joost Oomen uit Groningen nog steeds hoog, maar ook vrijdag was hij weer de Slimste Mens van de dag

Voormalig stadsdichter van Groningen en literair talent Joost Oomen wordt vrolijk van mooie stoeptegels – niet van Disney, dat vindt hij heel stom – en werd vrijdagavond voor de vierde keer Slimste Mens van de dag.

Joost Oomen nam het in De Slimste Mens op tegen onder meer Amerikakenner Raymond Mens.

Joost Oomen nam het in De Slimste Mens op tegen onder meer Amerikakenner Raymond Mens. Foto: Niels Westra

Oomen speelde opnieuw tegen YouTube kok Nick Toet en tegen uitdager zangeres Ellen ten Damme.

Als schrijver wil Oomen de wereld opvrolijken. Of hij geestverwant is van Disney, vroeg presentator Philip Freriks bij aanvang van De Slimste Mens. Oomen: ,,Nee, ik vind Disney heel stom, dat staat ook in dat boek dat ik gemaakt heb. Disney kadert af waar je vrolijk van mag worden, terwijl ik de dingen die níet zijn ‘afgekaderd’ juist interessant vindt. Bij Disney mag je alleen in dat pretpark vrolijk zijn en daarbuiten moet je er hard voor werken, maar ik kan ook vrolijk worden van een prachtige stoeptegel, of van jouw schitterende bril!”

Na de eerste ronde, waarin Oomen vertelde dat hij deel uitmaakt van een frisbeeclub voor dichters (,,We werden wat ongezond, dus hebben we een frisbeeclubje opgericht, en nee, Ellen ten Damme mag niet meedoen, zij is veel te sportief”) wist wat Vaporettes zijn (EEN BUSBOOT? EEN BOOTBUS?) en hoe de nacht heet waarin Hitler de top van de Sturmabteilung liet vermoorden (de nacht van de lange messen) stond hij met 80 seconden gelijk aan Nick Toet.

Die cd zit nog steeds hoog

Na de Open Deur ging het even minder toen hij er met 72 seconden het slechtst voorstond, maar na de puzzelronde stond Oomen met 208 seconden weer bovenaan. Freriks: ,,Je hebt er zin in he?” Oomen: ,,Ja nu wel!”

In de galerijronde wist Oomen zeven van de acht getoonde snaarinstrumenten bij naam te noemen en na het collectieve geheugen liep hij met 290 seconden op kop, waardoor het bijna niet meer kon missen volgens Freriks. ,,Ja dat zei je de vorige keer ook en toen ging het mis met die cd , dus hou maar op met dat te zeggen! Ja dat zit me nog steeds hoog!”

Dat hielp, want Oomen werd met 371 seconden voor de vierde keer de Slimste Mens van de dag.

Maandag strijdt Oomen weer om de dagtitel, met Toet en theatermaker Rikkert van Huisstede.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu