Davit en Nunë mogen zo goed als zeker in Groningen blijven. Het Nederlands-Armeens gezin verlaat de rechtbank, met een lach en een traan

Davit en Nunë met hun familie bij de rechtbank in Groningen. Foto: Jan Willem van Vliet

Applaus vanuit de zaal. En tranen. De IND gaat zich opnieuw buigen over de zaak van Nunë (9) en Davit (7). Het besluit zal zo goed als zeker positief uitvallen voor de Groningse kinderen. Ze hoeven niet naar Armenië.

Nunë en Davit (en hun ouders) zouden niet 'in beeld' zijn geweest. Dat zei de IND in de rechtbank in Groningen. Daar buigt de rechter zich over de beslissing om de kinderen uit te zetten naar Armenië. 'In beeld zijn' is een eis om in aanmerking te komen voor een kinderpardon.

Verweer: de vader van Nunë en Davit is, met iemand aan zijn zij, aan 'het loket' geweest om te melden dat hij in Nederland was. Hij woonde met zijn gezin in een noodopvangwoning in Groningen, geregeld via stichting Inlia. De IND zegt daar nooit een adres van te hebben gekregen. Zij maakten daaruit op dat de familie van Davit en Nunë onvindbaar was.

Wending in de zaak

Tijdens de rechtszaak blijkt dat er een hele stapel documenten is, waaruit de IND wel op had kunnen maken dat de familie van Nunë en Davit in Nederland was. De IND moet dat toegeven en vraagt een schorsing aan voor overleg.

Na de schorsing ligt de zaak helemaal anders. IND: ,,Nu het adres bekend is, gaan we opnieuw beslissen over Nunë en Davit en het zal, naar het zich laat aanzien, gunstig aflopen."

Blije en betraande gezichten

De rechtbank sluit de zaak en na afloop worden Davit, Nunë en hun ouders overladen met knuffels. Overal zijn blije (en betraande) gezichten te zien. De Grote Markt stond niet voor niks vol afgelopen donderdag. Het Nederlands-Armeens gezin verlaat de rechtbank, met een lach en een traan.

Nieuws

Meest gelezen

menu