Ddos-aanvallen vanuit Scheemda: ’t Was meer kattenkwaad dat cybercrime

Vrouwe Justitia in de hal van de rechtbank in Groningen Rob Zijlstra

De politierechter heeft een 22-jarige man uit Scheemda schuldig verklaard aan het uitvoeren van Ddos-aanvallen. Een straf bleef de verdachte evenwel bespaard.

In oktober 2017 kocht de nu 22-jarige K. voor 19 dollar software via de website Webstresser . Op eenvoudige wijze kon hij hiermee een maand lang computersystemen platleggen. Onderzoek wees volgens het Openbaar Ministerie (OM) uit dat K. 76 aanvallen uitvoerde op twintig computersystemen, ook van bedrijven.

K. ontkent dit. Hij zegt de computers van twee vrienden te hebben platgelegd. Tijdelijk en in goed overleg. De vrienden wisten wat er ging gebeuren. De schadelijke gevolgen: geen. ’t Was meer kattenkwaad dan cybercrime.

Namen van 151.000 gebruikers achterhaald

In 2017 deden politie-organisaties uit heel Europa onderzoek naar Ddos-aanvallen via de site Webstresser . De site werd offline gehaald. De namen van 151.000 gebruikers van de illegale site konden worden achterhaald. K. was daar een van. In Engeland werd een 30-jarige man tot drie jaar celstraf veroordeeld omdat hij het telefoonnetwerk van Libera had platgelegd.

K. bleef een straf bespaard. Na zijn aanhouding nam hij deel aan het programma Hack_right , gericht op jongeren die zich schuldig hebben gemaakt aan hacken. Met deze alternatieve straf worden verdachten geconfronteerd met de schadelijke gevolgen die hun activiteiten op het internet kunnen hebben. Inzicht moet hen op het rechte pad houden.

Verdachte zegt geen dingen te willen vertellen die niet waar zijn

K. volgde het programma dat hij moest afsluiten met het geven van een presentatie bij het OM. De presentatie deed hij echter niet wat hem alsnog voor de rechter bracht.

Waarom hij geen presentatie had gegeven? ,,Omdat ik dan dingen moest vertellen die niet waar zijn’’, zo hield hij de rechter voor. K. zei te vrezen dat hem veel meer in de schoenen zou worden geschoven dan de twee afgesproken aanvallen op de computers van zijn vrienden.

Politierechter heeft niet de overtuiging

Het OM acht 76 Ddos-aanvallen bewezen en eiste een voorwaardelijke taakstraf van dertig uur. Als waarschuwing. De politierechter vond een ‘schuldigverklaring zonder straf’ voldoende. ,,Ik kan niet bewijzen dat u 76 aanvallen heeft uitgevoerd. De overtuiging ontbreekt. Wel bent u schuldig aan die twee aanvallen op uw vrienden, dat mag ook niet.’’

Straf bleef ook uit omdat het gaat om feiten uit 2017. En, zei de rechter: ,,Omdat zoiets beter op je strafblad staat dan een taakstraf.’’

K. knikte. Hij volgde een ict-opleiding, maar haalde zijn diploma niet. Nu zit hij thuis, niets te doen. Hij zegt geen geld te hebben om de studie te vervolgen om zo alsnog een diploma te halen.

Rechter: ,,Geen geld? Zoek dan een baantje. Het is maar een suggestie.’’ K. knikte nogmaals. Hij moet eerst nadenken. Of hij tegen de uitspraak in hoger beroep gaat.

Nieuws

menu