Minuut stilte voor zestien vrouwen die vijftig jaar geleden stierven bij brand Groot Bronswijk in Wagenborgen

Anne Koopmans leest bij het monument de namen van de slachtoffers van de brand in Groot Bronswijk voor. Foto: Huisman Media

Op de algemene begraafplaats in Wagenborgen zijn zaterdag de 16 vrouwen herdacht die 50 jaar geleden om het leven kwamen bij de grote brand in de afdeling Salem van het psychiatrisch centrum Groot Bronswijk.

Bij het monument op de begraafplaats dat herinnert aan het drama, werd een krans gelegd. Ook las Anne Koopmans namens de Commissie Erfgoed Groot Bronswijk de namen van de slachtoffers voor en werd een minuut stilte in acht genomen.

De commissie probeert op verschillende manieren de herinnering aan de lange geschiedenis van Groot Bronswijk levend te houden. De leden ervan werkten allen in het psychiatrisch centrum dat meer dan 130 jaar in Wagenborgen stond maar al jaren geleden werd gesloten en afgebroken.

Donkerste bladzijde

De brand op 24 oktober 1970 is de donkerste bladzijde in de geschiedenis van Groot Bronswijk. ,,We hadden daar met een grote herdenking bij het monument bij willen stilstaan’’, aldus Koopmans. Vanwege de coronacrisis was dat niet mogelijk en waren in feite alleen de commissieleden aanwezig.

De laatste herdenking bij het monument was vijf jaar geleden. ,,Maar we overwegen nu om elk jaar op 24 oktober te herdenken’’, zegt Koopmans. ,,Een definitief besluit daarover is nog niet genomen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu