De 37.000 euro die de NAM zou betalen aan een familie in Ten Boer kwam niet (totdat de rechtszaak vandaag diende)

Martine Beks ging hier op de foto voor de DvhN-serie Ik Wacht in de voormalige kluis van de Regiobank, het enige deel van het pand dat geen versteviging behoeft. Foto: Archief Jan Zeeman.

Het kort geding dat de familie Beks uit Ten Boer tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aanspande om een schadevergoeding uitbetaald te krijgen, is van tafel. De NAM betaalt, dat zei advocaat Martin Blokzijl van de familie.

Martine en Bert Beks uit Ten Boer hebben in hun woon- en bedrijfspand een bankonderneming. De beving in Huizinge in augustus van 2012 liet sporen achter in het pand van Beks. Die stelde de NAM aansprakelijk, omdat de bevingen ontstaan door gaswinning.

Daar bleef het niet bij. Er volgden meer bevingen, waaronder een zware op 8 januari 2018 bij Zeerijp.

Van schadevrij naar gescheurd

Toen Beks het pand in 1993 kocht, was het schadevrij. De scheuren die er nu in zitten zijn ontstaan door de beving in 2013. Sindsdien zitten ze in een traject van experts en rapporten. Het Centrum Veilig Wonen sprak van een complex dossier.

,,Dat klopt”, zegt de advocaat, ,,De veiligheid komt in het geding. Het betreft een bankgebouw, dat verhuis je niet zomaar”.

37.000 euro, tot op dag van vandaag niet uitgekeerd

Beks en NAM kwamen uiteindelijk tot een overeenstemming voor vijf schadeposten. Hiervoor zou een bedrag van bijna 37.000 euro worden uitgekeerd. NAM kwam vervolgens met een waslijst aan mitsen en maren. En keerde tot op de dag van vandaag niet uit. Het was klaar voor Beks, dan maar naar de rechter. De zaak zou woensdagochtend dienen.

Een dag voor de zitting komt de aardoliemaatschappij toch met de voorgestelde betaling over de brug. Zonder verdere voorwaarden. De zaak is ingetrokken, zo liet Blokzijl dinsdagmiddag weten: ,,Want de partijen zijn op dit onderdeel overeengekomen”.

Nieuws

menu