De 4 Mijl van Groningen gaat dit jaar vanwege corona niet door, maar een paar fanatiekelingen liepen hem toch

De 34e editie van de 4 Mijl van Groningen gaat niet door, maar bijna 3000 fanatiekelingen trokken toch de hardloopschoenen aan. Met een app doen ze mee aan de eerste 'virtuele editie' van het evenement. En sommigen liepen het parcours echt.

Zondag stond de 34e editie van de 4 Mijl van Groningen gepland. Maar ja, corona. Normaal staan tienduizenden langs de Rijksstraatweg tussen Haren en Groningen om de 22.000 4Mijl-lopers aan te moedigen, dit keer was het er leeg. En het regende ook nog eens.

Virtuele 4Mijl

Die kille atmosfeer weerhield een aantal fanatiekelingen er niet van de 4Mijl toch lekker te rennen. Zoals Frits Riemers. ,,Ik wilde ‘m toch graag lopen”, zegt de inwoner van Haren, en lid van GVAV Thriatlon. Ook Riemers rent mee via een app aan de eerste ‘virtuele 4Mijl-editie’.

Riemers is een veteraan, hij heeft al zeker 20 edities in de benen en loopt zondag de route ‘gewoon’ zoals die altijd gaat, met de start in Haren en de finish op de Vismarkt. ,,Door de Herestraat. Voor corona ben ik niet bang.”

Het gebrek aan een officieel parcours biedt ook kansen om de wedstrijd eens van een andere kant te bekijken. Zoals Chris Wolthuis uit Groningen dat deed, bijvoorbeeld. Hij liep de route andersom, van Groningen naar Haren. ,,27 Minuten en 50 seconden. Best tevreden over”, zegt Wolthuis. En vlak voor weer een bui, stapt hij fluks bij zijn vriendin in de auto.

‘Niet helemaal in mijn eentje’

Remy Snel is speciaal uit Almere gekomen om virtueel de 4Mijl bijna in het echt te lopen. ,,Haha, nee. Ik was niet helemaal in mijn ‘eentje.’ Heb onderweg een paar meer 4Mijllopers gezien. En ja, mijn achternaam doet het nu goed”, grapt hij.

Snel heeft de afgelopen weken bijna elk weekeinde virtueel via apps gerend. ,,De Dam tot Damloop, en volgende week ren ik ook mee in de TCS Amsterdam Marathon, maar dan gewoon rondom ons huis in Almere.”

De 4Mijl heeft Snel al drie keer in het echt gelopen. ,,Virtueel lopen is een uitkomst. Je komt toch op een leaderbord, je kunt je tijd en snelheid met andere vergelijken. Maar je loopt inderdaad wel alleen vaak”, zegt Remy. ,,Het mooist is toch als je zo’n loop als deze tussen Haren en Groningen met zijn allen rent. Dat is wat je graag wilt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu