Grutto's zijn gek op jazz, Noord-Nederland moet klimaatkorting krijgen en katten opsluiten betekent ratten vangen. Lees hier de 7 leukste lezersbrieven van de afgelopen week

Moeten katten binnen blijven? Foto: Shutterstock

Jazz in de Onlanden, een windpark bouwen zonder vergunning en achteraan moeten aansluiten bij een stille tocht. Onze lezers hebben overal wel een mening over. Hieronder een selectie van de leukste lezersbrieven van de afgelopen week.

Met jazz komt alles toch weer goed

We mogen weer en wij niet alleen. Zoals bekend zijn grutto’s, kieviten en vooral tureluurs gek op jazz. Ze zullen als mieren op weg naar de jam koers naar de Onlanden zetten (‘ De Onlanden met muziek opluisteren ’, DvhN , 10-05).

We houden de kat aan de lijn, de vos krijgt een schot hagel en de ooievaar de schuld. Maar met jazz komt alles toch weer goed.

Paterswolde, Vera Krouwels

Tijd voor een klimaatkorting voor het Noord-Nederland

Zonder diepgravend onderzoek durf ik te stellen dat de energiekosten in Zweden aanzienlijk hoger zullen zijn dan in Kenia. Een beetje flauw? Maar hoe is het dan mogelijk dat, naast alle andere terechte argumenten die in het betreffende artikel genoemd worden, er geen enkele aandacht is voor de klimaatverschillen die ook in ons kleine landje aanwezig zijn.

Dat daarmee het gasverbruik in Noord-Nederland hoger zal zijn dan in Zuid-Nederland wordt volledig genegeerd. Jammer want ik ben erg benieuwd naar de invloed. Een klimaatkorting voor Noord-Nederland op de energierekening lijkt me wel een aardige insteek richting Den Haag.

Groningen, Erik van ’t Hoff

Katten uitlaten als een hond?

Graag wil ik nog even reageren op het artikel in de krant van donderdag 5 mei . In dit artikel wordt de kat als boosdoener genoemd voor het afnemen van de populatie tuinvogels en weidevogels. Ja, de kat is een jager, die jaagt op alles wat beweegt, zoals kikkers, muizen, ratten en vogels. Maar laten we de roofvogels zoals de sperwer, buizerd, uilen, gaaien, eksters en kraaien ook niet vergeten. Die roven de eitjes en pas uitgekomen jongen uit de nestjes.

De kat ’s nachts binnenhouden is absoluut een goed idee, dan slapen de vogels en zijn ze veel minder alert. Chippen en castreren zou zeker ook helpen om te zorgen dat er minder kittens geboren worden, die dan weer ergens gedumpt worden. Maar helemaal niet meer buiten laten? Of aangelijnd uitlaten zoals een hond? Nee, heel slecht idee, daarvoor zijn ze te verschillend in gedrag.

Veendam, Johanna Loorbach


Enkel een antisemiet ziet concentratiekampen in Israël

Zaterdag 23 april schreef Dante Renzulli in een lezersbrief over ‘openlucht-concentratiekampen’ in Israël en/of de Palestijnse gebieden die zogenaamd al 70 jaar, dus sinds 1952 (!), bezet zouden zijn. Concentratiekampen hoeven niet per se vernietigingskampen te zijn, maar dat is wel de eerste associatie die het woord oproept. Het refereert daarmee aan het beleid van de nazi’s.

Volgens de ook door Nederland onderschreven definitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance is het vergelijken van het huidige beleid van Israël met het beleid van de nazi’s niet anders dan als antisemitisch te omschrijven. Het antisemitisme groeit al jaren in Europa, onder andere door nepnieuws over wat er in Israël en de Palestijnse gebieden gebeurt. Waarom olie op dit vuur gooien met het plaatsen van deze ranzige onzin?

Groningen, Ronald Kaatee

Minachting burgers

Dinsdag stond een leuk artikel in de krant inzake ‘ Uitbreiding Windpark Delfzijl Zuid van start ’ ( DvhN , 10-05). Ondanks het feit dat de Raad van State zich nog moet uitspreken over de nieuwe normen gaan de vier initiatiefnemers, te weten Eneco/Zuidzes/Kloosterlaan/HiNerg volgende week al beginnen met de voorbereiding van deze uitbreiding, zijnde 16 windturbines. Zoals Eneco aangaf kan de uitspraak wel een jaar duren en in die tijd kan het windpark al gedeeltelijk worden gerealiseerd. Hieruit blijkt toch wel duidelijk dat de genoemde bedrijven er alvast maar vanuit gaan dat de uitspraak toch positief in hun voordeel zal uitvallen.

Mis ik hier iets in het geheel of is er misschien onderling al een toezegging gedaan? De normale gang van zaken lijkt me eerst de uitspraak van de Raad van State af te wachten en dan pas daadwerkelijk tot actie overgaan. Dat er alvast plannen zijn lijkt me logisch maar nu al beginnen met de werkzaamheden is echt een minachting ten opzichte van de burgers en dat met name de inwoners van onze nog mooie provincie Groningen. Nu zie er door al die molens het mooie landschap niet meer.

Winschoten, M. Bult

Rug recht houden

Ik ben trots dat wij in Nederland nog mensen hebben die hun rug recht weten te houden, zoals Charlotte Schippers schrijft (‘ Maakt het uit waar je in de stille tocht loopt? ’, DvhN , 11-05). Zij en haar vriendin zijn gelukkig niet alleen, er zijn velen die er net zo over denken. Hoe durft een bobo mensen met een hele goede reden (bekend of onbekend) te verwijzen naar de achtergrond.

Laten de bobo’s van deze wereld nu eens zelf helemaal achteraan gaan lopen en de ‘gewone’ mens de ruimte vooraan geven. Helaas vinden zij zichzelf hiervoor te belangrijk. Goed gedaan, Charlotte en vriendin, volgend jaar weer gewoon voorin meelopen!

Eelde, Wim Bodewes


Sluit katten op en het wemelt van de ratten en muizen

Leuk idee, katten binnen of aan de lijn houden om de vogeltjes te beschermen. Maar dat kun je een kat toch niet aandoen. Overigens wel eens bij stilgestaan wat buiten lopende katten naast vogeltjes ook consumeren? Sluit de katten op en binnen de kortste keren wemelt het van de ratten en muizen die plotseling uit alle hoeken en gaten tevoorschijn komen bij gebrek aan vijanden. Dan zullen de aanstichters daar in ieder geval wel weer over gaan klagen.

Vriescheloo, Ab Gobets

Nieuws

menu