De 8 mooiste stadskabelbanen van de wereld

La Paz, Bolivia -Mi Teleférico flickr/Rich

Terwijl in Groningen wordt nagedacht over een kabelbaan tussen Europapark en de binnenstad, nemen veel mensen in andere steden al dagelijks de kabelbaan om zich door de stad te vervoeren. De acht mooiste kabelbanen op een rij.

Terwijl in Groningen wordt nagedacht over een kabelbaan tussen Europapark en de binnenstad, nemen veel mensen in andere steden al dagelijks de kabelbaan om zich door de stad te vervoeren. De acht mooiste kabelbanen op een rij.

1. Rio de Janeiro -  Cableway Complexo Do Alemao
Deze kabelbaan verbindt één van Brazilië's grootste buitenwijken, Complexo do Alemão, met het centrum van Rio de Janeiro. De baan is 3,5 kilometer lang en heeft 152 gondels. De kabelbaan wordt gebruikt vanaf 2011.

In Rio de Janeiro is nog een kabelbaan: de Sugarloaf Mountain kabelbaan, die toeristen naar de top van de Suikerbroodberg brengen. Maar als je echt tussen de Brazilianen terecht wilt komen, kun je het beste de Complexo Do Alemao nemen. De Brazilianen krijgen twee gratis ritten per dag. Voor buitenlanders kost een ritje 1 Braziliaanse Dollar (30 cent).


Foto: flickr.com/José Luis Pajares

2. La Paz, Bolivia -Mi Teleférico
In Bolivia is in 2014 de langste en hoogste kabelbaan ter wereld vanaf de hoofdstad La Paz naar voorstad El Alto gebouwd. Deze nieuwe kabelbaan zorgt ervoor dat de plaatselijk inwoners zich in minder dan tien minuten van de ene stad naar de andere kunnen verplaatsen. Met de auto of het openbaar vervoer duurt het langer dan een half uur. Er bestaan nu drie kabelbanen in de stad en er staan zes op de planning.


Foto: flickr.com/rich

3. New York - Roosevelt Island Tramway
Sinds 1976 verbindt de kabelbaan Manhattan met het Roosevelt Island in de East River, waar 16.000 mensen werken en wonen. Je zweeft tussen de wolkenkrabbers en dat biedt een bijzondere blik op de stad. Het was de eerste gondelbaan in de Verenigde Staten die ingezet werd als openbaar vervoermiddel.


Foto: Flick.com/edenpictures

4. Londen - Emirates Airline
Vanaf 2012 kun je de Theems schommelend oversteken. De rit is een kilometer lang en eindigt aan de Zuidelijke kant van de Theems. De kabelbaan is speciaal gebouwd voor de Olympische Spelen. Vanuit de kabelbaan heb je een mooi uitzicht over bijzondere Londense bezienswaardigheden zoals de Thames Barrier, Canary Wharf en het Olympische Park.


Foto: flickr.com/threelionsGB

5. Barcelona - Telefèric Aeri del Port
Deze kabelbaan neem je niet zomaar. Je moet eerst met een lift 80 meter omhoog een toren in. Daar neem je de kabelbaan die je over de haven en een woonwijk uiteindelijk naar de berg Montjuïc brengt. Deze kabelbaan is gebouwd in 1928 en gerenoveerd in 1992.


Foto: flickr.com/YeagovC

6. Keulen - Kölner Seilbahn
De kabelbaan in Keulen verbindt beide oevers van de Rijn met elkaar. De kabelbaan is gebouwd in 1957, speciaal voor een expositie over tuinbouw. De afgelopen jaren is er veel aan gedaan om de overtocht voor toeristen interessant te maken. Zo zijn er ieder jaar een paar dagen dat je ook ‘s nachts de kabelbaan kunt nemen en is het mogelijk in een van de gondels te trouwen. De baan is 930 meter lang.


Foto: flickr.com/Ala'a Esmaiel

7. Medellin, Colombia - Metrocable
De eerste kabelbaan in Medellin is in 2004 gebouwd om de arme buitenwijken met de stad te verbinden. Mede hierdoor is de criminaliteit sterk afgenomen. In de stad zijn inmiddels al drie kabelbanen gebouwd. De eerste verbindt de buitenwijken met het metronetwerk van de stad en de twee andere beklimmen beide kanten van de vallei waarin de stad ligt.


Foto: flickr.com/stevebunting

8. Lantau Island, Hong Kong - Ngong Ping Cable Car
Om de grootste zittende buddha van de wereld te zien moet je eerst met een kabelbaan naar Lantau Island, buiten Hong Kong. Daar zit de 34 meter hoge buddha. De kabelbaan verbindt Tung Chung met Ngong Ping, een stadje dat eerst alleen via een bergweg te bereiken was. Dit is de enige gondel ter wereld met twee klassen. De standaard cabines zijn goedkoper, maar de duurdere cabines hebben een glazen bodem, wat een extra dimensie geeft aan het zicht. De kabelbaan is in gebruik vanaf 2006.


Foto: flickr.com/Estherruiterman

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu