De Bijenkorf: alles moet weg

De vlag van de Bijenkorf wappert niet meer in Groningen. FOTO ARCHIEF DVHN

Exclusieve vlaggenschepen, dat moeten de overgebleven filialen van de Bijenkorf worden. Voor Groningen zit dit er niet in. Maandag was het warenhuis voor het laatst open.

Ontgroening
In volle vaart vliegt een jongen in een blauwe jas tegen de stroom in de roltrap van de Bijenkorf op. Hup hup hup, behendig ontwijkt hij een tiental andere mensen op de treden, tot hij boven is. Daar werpt hij een vragende blik op een vriend, onderaan de trap, die alles heeft gefilmd. Uitstekend, gebaart deze terug.

De twee, Lars de Vries (22) en Ben van Rootselaar (19), vervullen een van de vijftig ontgroeningsopdrachten die hun studentenvereniging van hen vraagt. Ze hebben geen idee dat ze behoren tot de laatste bezoekers van de Bijenkorf in Groningen. Van Rootselaar: ,,We stonden net al voor de V&D, maar die was dicht.’’ Het filiaal van de Bijenkorf in de Herestraat is per dinsdag gesloten.

Doordacht
Een doordachte keuze, licht woordvoerder Victor Chavagne toe. ,,De sluiting is onderdeel van onze premium experience strategie. Van de twaalf filialen blijven er zeven over. Dat worden flagship stores .’’

Hij bedoelt: sjieke winkels die exclusieve merken verkopen. Afgelopen jaren is 200 miljoen euro geïnvesteerd om de winkels die open blijven een flinke metamorfose te laten ondergaan.

Te klein
Groningen komt hier niet voor in aanmerking, zegt Chavagne. ,,Wij onderscheiden ons in drie dingen: merk, service en winkelbeleving. Door een combinatie van deze factoren hebben we in 2013 besloten het pand hier te sluiten.’’

Hij bedoelt: de winkel is te klein en de afzetmarkt minder geschikt voor de exclusieve merken die de overige filialen gaan verkopen.

'Weer een pand leeg'
Van de zogenoemde winkelbeleving lijkt zo op deze laatste maandag vol ‘sluitingsvoordeel’ weinig meer over. Overal hangen grote borden die ‘Op = op’ en ‘Alles moet weg’ aankondigen, medewerkers zijn al druk bezig geelgekleurde ijzeren kledingrekken voorin de winkel te verzamelen. Immers, eind van deze week moet de winkel leeg zijn.

Trouwe klant Pegah Khojasteh (25) zag ‘haar’ Bijenkorf de afgelopen weken veranderen. ,,Veel rommeliger en er zijn veel meer koopjesjagers’’, zegt ze. Khojasteh betreurt de sluiting, zeker nu ook de V&D ter ziele is. ,,Waar vind je nu nog een winkel met zo veel mooie merken bij elkaar?’’

Het is niet leuk meer, zo veel winkels die sluiten, oordeelt ook Daniëlle Dekker (45) uit Emmen. ,,Weer een pand leeg hier in de straat.’’

Werknemers
Van de 68 medewerkers in Groningen blijven er vier in andere Bijenkorfwinkels werken. Van 32 deeltijdmedewerkers is het contract beëindigd. Voor de rest gaat een sociaal plan in werking. Wat er met het pand gebeurt, is nog niet bekend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu