De Bijenkorf ligt op de stortplaats

Nog drie dagen te gaan en dan ronden de werknemers van Bork Sloopwerken de totale ontmanteling van het pand van De Bijenkorf af.

Precies vijftien dagen hebben de slopers uit Stuifzand nodig gehad om alle herinneringen aan het warenhuis weg te breken. Met een enorme precisie is de ontmanteling uitgevoerd. Het interieur en de stellingen van het warenhuis, dat vijftien jaar geleden in de Herestraat opende, liggen verspreid over stortplaatsen nabij Groningen en bij de hoofdvestiging van Bork in Stuifzand.

Uitvoerder Steven Meems van Bork Sloopwerken noemt de klus bijzonder. De publieke belangstelling voor het werk van Meems en zijn team is groot in de drukste winkelstraat van Noord Nederland. ,,De slopers vinden het ook leuk om naar de jeugdige voorbijgangers te kijjken’’, zegt hij lachend. Groepjes toeschouwers namen de tijd om de ontmanteling van het grote winkelpand te volgen. Zich tegelijk afvragend wat de toekomst gaat brengen.

Stukje verborgen historie

Na de sloop van het stalen raamwerk tegen de gevel kwam een stukje historie tevoorschijn. De oerlelijke gevel van wat ooit het modehuis Peek & Cloppenburg was en waar tot het jaar 2000 dames-, heren- en kinderkleding over de toonbank ging. De slopers permitteerden zich nog een grapje door niet alle neonletters van De Bijenkorf van de gevel te slopen maar drie in een vreemde volgorde een paar dagen te laten hangen.

In het pand heerst totale chaos. Op de plek waar eerder in een luxueuze opstelling parfum en eau de toilette van de hand gingen, hangt nu bedrading uit het plafond en ligt de vloer bezaaid met puin en resten van ladeblokken. Kleine kranen en shovels rijden heen en weer in het pand en storten sloopresten in containers. Honderd ritten maakten de vrachtwagens van Bork om het sloopafval af te voeren.

Niets mag nog herinneren aan De Bijenkorf

In het huurcontract dat de pandeigenaren, nazaten van de familie Cloppenburg, vijftien jaar geleden met De Bijenkorf sloten, was als eis opgenomen dat bij vertrek het gebouw casco moet worden opgeleverd. Niets, maar dan ook helemaal niets mag over drie dagen nog herinneren aan de vijftien jaar dat De Bijenkorf klanten ontving. Het verklaart de minutieuze sloop van alles wat zich in en aan het pand bevindt.

Over de toekomst van het pand is moeilijk duidelijkheid te krijgen. Jan Kroese, directeur en naamgever van het Amsterdamse makelaarskantoor Kroese & Paternotte, biedt het pand voor 1.650.000 euro huur per jaar aan. Het pand kan eventueel gesplitst worden. Dan is de huur voor de kleinste helft 750.000 euro en voor het grootste deel 875.000 euro. Hij vindt het niet nodig op vragen over het pand te reageren.

Namens de eigenaren, die kantoor houden in Roermond, laat een vriendelijke maar zeer resolute dame met een Limburgs accent weten ‘nooit mededelingen te doen over de plannen die wij met onze bezittingen hebben’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu