De Blauwe Loper tussen Blauwestad en Winschoten is nog voor de kerst klaar: met je kerstboom op de fiets de brug over

De Blauwe Loper, de 800 meter lange fiets- en wandelbrug tussen Winschoten en Blauwestad, kan mogelijk al voor de kerst in gebruik worden genomen.

Dat is enkele weken eerder dan de planning laat zien. Het unieke project, kosten ruim zes miljoen euro, voorloopt tot dusver voorspoedig. Alleen het aanvoeren van het zand loopt vertraging op, omdat het te nat is. Maar de bouwers zien dat nog niet als een tegenvaller.

Officieel moment

Hoewel de bouwers al geruime tijd bezig zijn met voorbereidende werkzaamheden werd donderdagmiddag een officieel moment ingeruimd om de start van de bouw te markeren. Daarvoor waren niet alleen de Groninger gedeputeerde Fleur Gräper (D66) en wethouder Bard Boon (PvhN) van de gemeente Oldambt uitgenodigd, maar ook inwoners van Parkwijk in Winschoten. Zij zagen hoe de bestuurders de ‘eerste cementbodem’ aanbrachten.

De Blauwe Loper is niet alleen uniek vanwege zijn lengte. Het is ook een van de duurzaamste bruggen in zijn soort. De brug gaat tenminste tachtig jaar mee en het hout is gecertificeerd en afkomstig uit Gabon in Centraal-Afrika. In eerste instantie was het de bedoeling om hout, ruim 350 kuub, uit Kameroen te halen. Daar is toch vanaf gezien, omdat Kameroen deels een conflictgebied kent.

Takelwerkzaamheden en afsluiten van de A7

Spannend wordt het ergens in oktober als de houten brug per ponton wordt aangevoerd vanuit Kampen, om daarna over het Winschoterdiep en de A7 getakeld te worden. Met Rijkswaterstaat wordt nagedacht over een geschikt moment voor de takelwerkzaamheden, waarvoor zeker drie kranen nodig zijn. De A7 moet daarvoor worden gestremd. De takelwerkzaamheden worden vrijwel zeker in een weekend uitgevoerd, als de verkeersdruk wat minder is dan door de week. De bouwers denken ongeveer tien uur nodig te hebben om de klus te klaren.

Stimulans voor de kavelverkoop

De Blauwe Loper is de snelle fiets- en wandelverbinding tussen Winschoten-Noord en het Havenkwartier in Blauwestad. Rene Perton van projectbureau Blauwestad verwacht dat de verkoop van kavels in het water- en woongebied een nog snellere vlucht neemt als de brug in gebruik kan worden genomen. ,,We krijgen nu al veel vragen van mensen over de infrastructuur tussen Winschoten en Blauwestad. Zo’n snelle verbinding kan mensen over de drempel helpen.” Perton verwacht dit jaar circa zeventig kavels te verkopen. Dat zijn er iets meer dan de eerder uitgesproken verwachting van 54 kavels.

De gemeente Oldambt gaat de iconische brug onderhouden en heeft daar inmiddels geld voor gereserveerd. Een paar duizend euro per jaar, zegt wethouder Boon.

Nieuws

Meest gelezen

menu