Waarom wilde deze 64-jarige deeltijdstudent uit Doezum de Friese vlag bij de universiteit halfstok hangen? 'Friezen worden pas trots op de eigen identiteit als ze buiten de provincie komen'

Een anonieme actiegroep hing zondagnacht de Friese vlag voor het Academiegebouw van de universiteit halfstok. Maar de bedenker van de protestactie voor de terugkeer van een nieuwe hoogleraar Fries wil niet langer anoniem blijven. ,,De Friezen zijn niet trots genoeg op hun eigen taal’’, vindt deeltijdstudent geschiedenis Herman van Vliet (64) uit Doezum.

Herman van Vliet bij de schapenschuur met - hoe kan het ook anders - een Friese Stabij.

Herman van Vliet bij de schapenschuur met - hoe kan het ook anders - een Friese Stabij. Foto: Jilmer Postma

Een royale ochtendzon zet het erf van Herman van Vliet in Doezum in een gouden gloed. Kalkoenen blikken in een constante staat van verwarring om zich heen. Geiten Svetlana, Olga en Carla scharrelen wat rond bij de klokkenstoel met de bronzen klok die Van Vliet in Frankrijk – inclusief kogelgaten uit de Eerste Wereldoorlog - bemachtigde. De stoel wekt de indruk het al een paar eeuwen flink vol te houden, maar ze staat er nog maar enkele jaren, net als de drie eeuwenoude grafzerken die Van Vliet via Marktplaats in handen kreeg en ter opluistering nabij de stoel zette.