De KNVB verwacht veel van een digitale meldplicht bij stadionverboden. Hoe werkt dat dan? En helpt het echt? Vijf vragen over de digitale meldplicht

Wie het veld betreedt of met vuurwerk gooit, wordt bestraft met een stadionverbod. Zonder meldplicht wordt dat verbod onvoldoende gehandhaafd, vindt de KNVB

Wie het veld betreedt of met vuurwerk gooit, wordt bestraft met een stadionverbod. Zonder meldplicht wordt dat verbod onvoldoende gehandhaafd, vindt de KNVB ANP

Het kabinet gaat ‘nu echt’ werk maken van de digitale meldplicht bij stadionverboden. De KNVB verwacht dat het ‘enorm’ zal helpen tegen supportersgeweld. Is dat zo? En waarom is die al jaren beloofde ‘hooliganapp’ er niet allang? Vijf vragen over de digitale meldplicht.

Hoe werkt zo’n digitale meldplicht?

Wie een stadionverbod heeft en een digitale meldplicht krijgt opgelegd, moet vóór, tijdens en na wedstrijden via de telefoon zijn locatie doorgeven. Zo weten de autoriteiten zeker dat iemand niet in het stadion is. De KNVB vraagt al jaren om deze digitale meldplicht omdat het nog te vaak voorkomt dat mensen met een stadionverbod toch naar wedstrijden gaan. ,,Als KNVB en clubs stadionverboden uitschrijven die niet worden gehandhaafd schiet het niet op”, zegt KNVB-directeur Marianne van Leeuwen. Woensdag kreeg ze de toezegging van minister Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid dat het kabinet er nu echt werk van maakt.

Is met zo’n mobiel meldsysteem niet heel makkelijk te frauderen?

De KNVB kwam al in 2013 met het voorstel en liet een app ontwikkelen die in 2015 succesvol is getest bij RKC en NEC. Deze ‘hooliganapp’ werkte met een vingerafdruk. ,,We hebben de resultaten doorgestuurd aan het ministerie en er niks meer van gehoord”, zegt de woordvoerder van de KNVB. De Justitiële Informatiedienst (Justid) van het ministerie werkt sinds 2020 aan een eigen prototype, die werkt met gezichtsherkenning en nauwkeurige locatiebepaling. ‘Fraudepreventie is hierbij cruciaal, omdat er risico’s zijn op fraude met gezichtsherkenning door bijvoorbeeld deepfake technologie en fraude met de locatie door bijvoorbeeld VPN of GPS-spoofing’, schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

Waarom duurt het zo lang?

Dat moet je aan het ministerie vragen, zegt de KNVB. Het ministerie laat weten dat het vooral met de technische haalbaarheid te maken heeft. ,,Het moet wel waterdicht zijn.” Niet alleen voorkoming van fraude, maar ook privacy speelt daarbij bijvoorbeeld een rol. Het ministerie verwacht in de zomer een besluit te nemen over de voortgang, waarna dan weer eerst een pilot wordt gestart.

Kan die meldplicht niet gewoon fysiek?

Sinds de Voetbalwet van 2015 is het mogelijk om iemand met een stadionverbod ook een fysieke meldplicht op te leggen. Maar dat is juridisch complex, en hangt vaak samen met een gebiedsverbod dat wordt opgelegd door de burgemeester. In de praktijk gebeurt dat weinig. ,,We hebben de meldplicht wel een aantal keer ingezet”, zegt woordvoerder Hans Coenraads van burgemeester Schuiling van Groningen. ,,Maar niet vaak. Behalve dat het juridisch complex is, stuit het ook op praktische bezwaren. En het vergt veel van de politiecapaciteit.”

Gaat een digitale meldplicht ook echt helpen?

,,Het zou echt enorm helpen”, zegt KNVB-directeur Van Leeuwen. Voorzitter John de Jonge van de supportersvereniging van FC Groningen is voorstander van de digitale meldplicht, maar ziet het niet als een sluitende oplossing. ,,Een deel van de incidenten wordt ook veroorzaakt door ‘first offenders’, supporters die geen stadionverbod hebben.” Ook Coenraads zegt dat problemen bij FC Groningen op dit moment niet worden veroorzaakt door mensen met een stadionverbod. Voor de gemeente zijn er eerst belangrijkere zaken die aandacht vragen, zoals de beveiliging en de weerbaarheid van de organisatie bij FC Groningen.

Luister hieronder naar onze misdaadpodcast Radio Ramkraak over supportersgeweld. Je kunt de podcast ook vinden op Spotify en Apple Podcast.