De Kamerleden willen op reis. Kiezen ze voor de Antillen of gaan ze naar Groningen? (Arib pleit voor allebei)

Gaan de fractievoorzitters naar de Antillen of naar Groningen? Links Bonaire, rechts de Fraeylemaborg in Slochteren. Foto's: ANP en Kees van de Veen

De fractievoorzitters in de Tweede Kamer moeten weer eens samen op reis, vindt Kamervoorzitter Khadija Arib. Het Groningse oud-Kamerlid Betty de Boer ziet haar kans schoon en lobbyt voor een reisje naar Groningen. „Dit is een kans om de mooie kanten van de provincie te laten zien.”

Het is een oude traditie dat de politieke kopstukken in de Kamer af en toe informeel tijd met elkaar doorbrengen buiten Den Haag. Kamervoorzitter Arib wil die gewoonte in ere herstellen, schrijft De Telegraaf .

Zo’n gezamenlijk reisje is goed voor de verhoudingen, aldus Arib. Ze stelt voor om naar de Antillen te reizen om te zien hoe het daar, bijna twee jaar na orkaan Irma, met de bevolking gaat.

VVD’er Dijkhoff: Dan liever naar Groningen

Klaas Dijkhoff, de fractievoorzitter van de VVD, ziet een reisje naar Bonaire niet zitten. Dan liever naar Groningen, oppert de politicus, vanwege de gaswinning en de aardbevingen.

Betty de Boer, oud-Kamerlid voor eveneens de VVD, duikt met verve op dat voorstel van haar partijgenoot.

„Ik las het vanochtend in de krant en vind een bezoek aan Groningen een bijzonder goed idee”, vertelt De Boer, die zich tegenwoordig als directeur van de Regio Groningen-Assen inzet voor de ontwikkeling van Noord-Nederland.

Betty de Boer: Groningen is naast gaswinning nog veel méér

Een werkbezoek aan de provincie is volgens De Boer een uitgelezen kans om de Kamerleden meer van Groningen te laten zien. En ja, dat betekent gaswinning en aardbevingsellende, zegt De Boer, maar het is ook een kans om de mooie kanten van Groningen te laten zien.

„Groningen is meer dan gaswinning”, zegt ze. „We hebben prachtige borgen, drie havens, het Groninger Museum, de Rijksuniversiteit Groningen en Bourtange”, begint ze aan een enthousiaste opsomming. „Healthy aging, duurzaamheid, nieuwe vormen van energie... Ik kan nog veel meer noemen, zoveel moois is hier te zien en te doen.”

Hotel Prinsenhof of camping Roodehaan?

Samen met de Groningse ondernemers Haskia Kramer en Xandra Groenewold bedacht ze woensdag alvast een programma bij elkaar. Drie of vier dagen in juli, een informeel samenzijn, en de Kamerleden worden netjes in Den Haag opgehaald en weer afgeleverd.

Het drietal staat open voor ideeën, zegt De Boer. „Alles is bespreekbaar.”

Waar zullen de politici overnachten? „In Hotel Prinsenhof in Stad”, zegt ze. Hmm, een prachtige plek, zonder meer, maar de provincie heeft natuurlijk meer te bieden. Wat te denken van, zeg, camping Roodehaan in Warfhuizen? „Nou, haha, dat kan misschien ook”, lacht De Boer. „Sterker nog, ik vind het een goed idee. Misschien kunnen we de Kamerleden laten kiezen.”

Arib: Groningen is een goed idee

Kamervoorzitter Arib is positief over het idee van Klaas Dijkhoff om naar Groningen te gaan, schrijft De Telegraaf. Volgens de krant wil ze naast een verre reis voorstellen om ook met de fractievoorzitters naar Groningen te gaan. Volgende week overleggen de Kamerleden over het werkbezoek en de mogelijke bestemmingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aardbevingen
menu