De Klinker kan net rondkomen

Theater De Klinker in Winschoten heeft het jaar 2015 zonder tekort afgesloten. ,,We hoeven niet om extra geld te vragen”, zegt directeur Leo Hegge.

De concept jaarrekening 2015 is klaar en wordt volgende week door de raad van toezicht (rvt) besproken. ,,We zijn trots op het resultaat, maar hebben natuurlijk niets kunnen verdienen. En ons streven is er op gericht om toch binnen enkele jaren ongeveer 50.000 tot 70.000 euro aan spaargeld te hebben, want dat geld hebben we nodig om klussen te kunnen betalen, zoals te verwachten verfbeurten.”

Hegge maakt wel een aantal kanttekeningen bij de jaarrekening. ,,Door de bouwvertraging hebben we 150.000 euro kunnen doorsluizen naar 2015. Immers, in 2014 was het theater nog niet open. Dus los van de jaarlijkse subsidie van 730.000 euro hebben we 150.000 euro extra gebruikt.”

Scherp inkopen

De theaterdirecteur zegt er met zijn staf alles aan te willen doen om jaarlijks rond te kunnen komen met die 730.000 euro subsidie. ,,We zijn wat dat betreft ook op de goede weg. Voor het theaterseizoen 2016/2017 hebben we bijvoorbeeld erg scherp ingekocht. Voor het seizoen 2015/2016 waren we bijvoorbeeld 430.000 euro kwijt voor het boeken van voorstellingen. Voor het nieuwe seizoen denken we 85 voorstellingen voor 330.000 euro te kunnen binnenhalen. Dat is de verdienste van onze programmeur.”

Crisis

Hegge zegt dat de veranderde marktomstandigheden de theaters ook in de kaart spelen. ,,De crisis is ook merkbaar in de theaterwereld. Artiesten hebben hun gage moeten aanpassen en daardoor moeten ze vaker optreden.” Alleen de echt grote namen kunnen nog kiezen waar ze willen spelen. ,,Daar maken wij als noordelijke schouwburgdirecteuren ons ook zorgen over. De echte toppers komen niet naar het Noorden, behoudens drie grote zalen in Drachten, Groningen en Assen.” Hegge wilde bijvoorbeeld erg graag Jochem Myjer naar Winschoten halen. ,,Maar hij speelt volgend seizoen maar een beperkt aantal voorstellingen. Ook aan Theo Maassen en Hans Teeuwen is hard getrokken, maar helaas.”

Cabaretier Bert Visscher komt wel weer twee dagen naar Winschoten. Hij is de enige artiest die meerdaags is geboekt. Verder treden cabaretformatie NUHR op en de Rotterdamse band The Kik. Ook Ruth Jacott staat voor het volgend seizoen geprogrammeerd.

tammo.beishuizen@dvhn.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu