De NAM geeft toe wat actievoerders al dachten: al vaker giftige lekkages in Farmsum

Na het lek op het NAM-tankenpark in Farmsum stroomde begin oktober een forse hoeveelheid giftig en explosief aardgascondensaat het naburige Afwateringskanaal in. Foto: Archief/De Vries Media

Actievoerders van Code Rood dachten het al: het lek van oktober in het NAM-tankenpark in Farmsum was niet de eerste keer dat er giftig en explosief aardgascondensaat ontsnapte. Na een eerdere ontkenning geeft de NAM het nu ook zelf toe.

De Nederlandsche Aardolie laat zich voor het eerst over deze eerdere giftige lekkages uit bij EenVandaag . Er zijn in de afgelopen vijf jaar vijf meldingen gedaan bij het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), schrijft EenVandaag. Twee keer ging het om vals alarm, drie keer daadwerkelijk om een lek.

In augustus vorig jaar lekte 2,5 kuub aardgascondensaat uit een schip bij Delfzijl. Dit jaar kwam er in augustus 6 kuub damp vrij. En dan was het er incident van begin oktober waarbij zo'n 30.000 liter ontsnapte in het Afwateringskanaal in Farmsum.

De NAM ontkende eerst

De NAM benadrukte in oktober nog tegen journalisten van deze krant dat het om een eenmalig lek ging. Alleen op donderdag 4 oktober zou volgens het bedrijf giftig aardgascondensaat uit een opvangtank zijn weggelopen.

De NAM wil er alles aandoen om het risico op dit soort incidenten in de toekomst te minimaliseren, zei het olie- en gasbedrijf eerder deze week.

SodM eist extra maatregelen

Het SodM houdt de Nederlandse Aardolie Maatschappij sinds de giftige lekkages extra in de gaten. De toezichthouder van de overheid heeft het bedrijf onder verscherpt toezicht geplaatst en eist extra veiligheidsmaatreglen.

Nieuws

menu