De NAM is hoopvol: het aantal aardbevingen in Groningen neemt af

De grond in Groningen (zoals dit koolzaadveld bij Krewerd) komt tot rust, denkt de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Foto: Archief / Kees van de Veen

Al bijna een jaar lang is er in Groningen geen voelbare aardbeving geweest. De laatste was op 13 april vorig jaar bij Garsthuizen. Dat stemt de Nederlandse Aardolie Maatschappij hoopvol.

Bij de NAM en het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) wordt voorzichtig geconcludeerd dat de bodem in Groningen geleidelijk aan tot rust komt, nu de gasproductie gestaagd afneemt en het gas evenwichtiger wordt geproduceerd, dus zonder al te grote schommelingen.

Bevingen bij Garsthuizen en Zeerijp

De beving bij Garsthuizen in april 2018 had een sterkte van 2.8. Enkele maanden daarvoor werd Groningen wel opgeschud door een stevige aardschok. Dat was de beving van 8 januari bij Zeerijp. Die had een magnitude van 3.4. In februari 2018 was er ook een schok van 2.0 bij Loppersum. In 2017 waren er vier aardbevingen van 2.0 of meer.

Alle recente aardbevingen in Groningen zijn relatief licht. Zo werd bij Appingedam op 30 maart een trilling van 0.5 geregistreerd. Een dag daarvoor was er bij Kantens eentje van 1.5. In dezelfde omgeving werd er 17 maart een beving van 0.8 vastgelegd.

KNMI: Aardbeving van 2.1 in de Noordzee

De bodem van de Noordzee beefde woensdag aan het van de middag overigens opnieuw. Een aardbeving met een magnitude van 2.1 vond iets voor half zes plaats boven Schiermonnikoog en Rottumerplaat, meldt het KNMI .

Het KNMI meldde in eerste instantie dat de aardbeving door de gaswinning was veroorzaakt, maar kwam hier later op de avond op terug. Defensie blijkt de beving te hebben veroorzaakt door de ruiming van een explosief.

Door de relatieve rust wordt bij de de NAM en het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) voorzichtig geconcludeerd dat de bodem in Groningen geleidelijk aan tot rust komt, nu de gasproductie gestaagd afneemt en het gas evenwichtiger wordt geproduceerd, dus zonder al te grote schommelingen.

NAM: De daling is sterker dan we verwachtten

„Je ziet een reductie van het aantal aardbevingen, dat klopt. Deze rustige periode is bemoedigend”, aldus Wessel de Haas van de NAM eerder deze week. „De dalende trend bij de productie helpt zeker mee bij deze ontwikkeling. En hij is sterker dan we verwachtten.”

Maar, zegt De Haas er meteen bij: het is nog te vroeg om de vlag uit te steken. „Dit is niet per se het einde van de aardbevingen in Groningen. De kans op een grotere aardbeving is zelfs nog steeds aanwezig. Er blijven in Groningen grote fluctuaties mogelijk.”

SodM: Minder huizen lopen risico op ernstige schade

SodM maakte vorige week bekend dat het aantal aardbevingen in Groningen kleiner wordt. Ook is er minder kans op zwaardere schokken, denken de experts van het Staatstoezicht. Volgens hen is de kans op een aardbeving met een sterkte van 3.6 of hoger afgenomen van 14,5 naar 12,5 procent. Daardoor zouden er ook minder huizen zijn die risico op ernstige schade lopen.

De gasproductie in Groningen is inmiddels teruggebracht tot 20,1 miljard kuub in het afgelopen gasjaar. Voor het huidige gasjaar 2018-2019 wordt uitgegaan van 18,8 miljard kuub. Ter vergelijking: in 2013 werd nog 54 miljard kuub gas uit de Groninger bodem gehaald. In dat jaar waren er twaalf aardbevingen van 2.0 of meer. In 2030 moet de gaswinning in Groningen zijn beëindigd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aardbevingen
menu