De NAM laat dit huis uit 1907 slopen (en dorpsbewoners vrezen voor de rest van ‘t Zandt)

Het huis aan de Hoofstraat 51 in 't Zandt. Maandag komen de slopers.

Slopers staan maandag op de stoep bij het karakteristieke huis aan de Hoofdstraat 51 in ‘t Zandt. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die de woning in 2015 kocht, laat het afbreken.

Vrijdag plofte-ie bij omwonenden op de mat, de brief waarin de NAM schrijft dat de sloop van het huis op nummer 51 van de Hoofdstraat op 5 februari zal beginnen.

Het bericht roept veel reacties op. Velen vrezen dat nog vele andere typische Groningse huizen op eenzelfde manier het veld zullen moeten ruimen. De NAM en de overheid breken Groningen huis voor huis af, is de teneur.

'Dit is zo zonde'

„Juridisch en procedureel gezien zal het ongetwijfeld mogen, maar het is de vraag of we dit als maatschappij moeten toleren”, reageert voorzitter Derk Kremer van de Vereniging Groninger Monument Eigenaren (VGME). „We moeten dit soort karakteristieke huizen beschermen. Weg is weg. En dat mag niet, dat is zo zonde.”

Iemand wijst op pagina 23 van het meerjarenprogramma van Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Het maximaal behouden van het Groningse erfgoed, de landschappelijke kwaliteit en de gebiedsidentiteit is een van de doelen, schrijft de NCG.

Wat zijn die woorden waard?

Huis gebouwd in 1907

Het huis van rode bakstenen op nummer 51 is gebouwd in 1907, ruimschoots meer dan honderd jaar geleden.

Nadat de aardbevingen voor problemen zorgden, kocht de NAM de woning in 2015 voor 152.500 euro. Sindsdien staat het leeg. Woongroep Marenland is van plan om op de plek van het huis zes appartementen voor ouderen te bouwen.

„Het was een pand met wat achterstallig onderhoud”, vertelt Jolanda Jager-Smit, een van de dorpsbewoners die het zonde vinden dat het huis zal verdwijnen. „Iemand hier in het dorp wilde het huis wel van de NAM kopen. Maar dat kon allemaal niet.”

Vrees voor de rest van het dorp (en de provincie)

Jager-Smit en vele anderen zijn bang dat er als gevolg van de gaswinning nog veel meer typische Groningse huizen zullen verdwijnen. „Een ambtenaar vertelde mij dat het huis op nummer 51 voor een ton aan achterstallig onderhoud heeft en dat het versterken van de woning nog eens drie ton kost. Dat kan nooit uit, aldus die ambtenaar.”

Die redenatie betekent nog veel meer sloop, aldus Jager-Smit. „De Hoofdstraat hier in het dorp staat vol met dit soort huizen! Versterken zal dan nooit uitkunnen. We horen via-via geluiden dat de Nationaal Coördinator Groningen in ‘t Zandt zal concluderen dat zo’n 75 procent van alle woningen in het dorp moet worden gesloopt.”

‘t Zandt is net als Loppersum, Overschild Ten Post en de wijk Opwierde-Zuid in Appingedam door de NCG aangewezen als pilot-gebied. Op deze locaties wordt als eerste bekeken wat de versterkingsoperatie betekent en hoe die goed kan worden uitgevoerd. „Ik hoop maar dat ze veel leren van wat hier nu gebeurt”, zegt Jager-Smit. „Hopelijk gaat het in de andere dorpen straks beter.”

Wethouder: Zeker niet alles laten slopen

„Het is niet de bedoeling om overal maar huizen te laten slopen”, zegt wethouder Pier Prins van de gemeente Loppersum. De gemeente is al een aardige tijd bezig met het bekijken hoe gebouwen tegen de sloopplannen van de NAM kunnen worden beschermd.

Sommige huizen zullen misschien tot gemeentelijk monument worden bestempeld, een status die enige bescherming biedt. De gemeente heeft al een lijst laten opstellen met daarop ruim driehonderd panden die in het bijzonder de moeite waard zijn om te beschermen. Op 5 maart debatteert de gemeenteraad hierover.

Het huis aan de Hoofdstraat 51 in 't Zandt staat niet op die lijst.

De wethouder wijst erop dat de locatie onderdeel is van een groter plan. Een aantal woningen aan de rand van 't Zandt wordt gesloopt. Op de plek van Hoofdstraat 49 (waar eerder een huis afbrandde) en 51 worden zes appartementen voor ouderen gebouwd.

En dat is een mooie kans voor 't Zandt, aldus Prins. „Zo doen we iets aan de krimp en zo kunnen ouderen langer in het dorp blijven wonen.”

Reactie NCG

Ook de Nationaal Coördinator is om een toelichting gevraagd. Zodra er een reactie binnenkomt, wordt deze hier gepubliceerd.

Reactie NAM

De sloop zal ruim twee weken in beslag nemen, staat in de brief die de NAM vrijdag aan de omwonenden stuurde. De eerste week wordt asbest verwijderd, daarna wordt het huis afgebroken.

Na vragen van Dagblad van het Noorden reageert woordvoerder Hein Dek van de NAM per e-mail met een verklaring. Zie hier.

„De Hoofdstraat 51 in ’t Zandt maakt onderdeel uit van de zogenaamde business case in ’t Zandt. De gemeente Loppersum heeft aan NAM gevraagd voor deze woning een sloopmelding te doen. De gemeente ziet mogelijkheden om iets nieuws te realiseren als onderdeel van de versterkingsopgave.

NCG heeft ook naar versterkingsmogelijkheden voor de woning gekeken en is tot de conclusie gekomen dat behoud geen reele optie is.

Er was een paar jaar geleden een mogelijke geinteresseerde in het pand, daar is na een eerste gesprek niks meer van vernomen. Daarna zijn er geen gegadigden meer geweest.”

Nieuws

Meest gelezen

menu