De NAM vertrekt en inwoners en bedrijven in Midden-Groningen wordt gevraagd het verschil bij te passen

Het afbouwen van de gaswinning door de NAM leidt tot minder ozb-inkomsten voor gemeenten. In Midden-Groningen worden burgers en bedrijven gevraagd het verschil bij te passen. Foto archief Huisman Media

26.000 woningeigenaren in Midden-Groningen betalen jaarlijks 30 tot 40 euro meer onroerendezaakbelasting als gevolg van het afwaarderen van de NAM-locaties. Dat heeft wethouder Erik Drenth (CDA) gezegd in de discussie over de gemeentelijke belastingen.

Door de afbouw van de gaswinning zijn de NAM-locaties in Midden-Groningen 200 tot 300 miljoen euro minder waard geworden. De NAM betaalt daardoor minder onroerendezaakbelasting (ozb), waardoor de gemeente financieel een flinke scheur in de broek oploopt.

Opbrengst per saldo gelijk

De opbrengst van de ozb bedraagt in Midden-Groningen bijna 20 miljoen euro (19.820.000 euro). Door de afwaardering van de NAM-locaties worden de gemiste inkomsten uitgesmeerd over het resterende onroerend goed in de gemeente, zodat de opbrengst per saldo gelijk blijft.

Woningeigenaren betalen dan 30 tot 40 euro meer aan ozb. Volgens de verdeelsleutel betalen de eigenaren van niet-woningen (bedrijfspanden) 3,72 maal dat bedrag (plusminus 110 tot 150 euro meer). De totaalopbrengst aan ozb in Midden-Groningen blijft daardoor gelijk.

Extra ozb-inkomsten aangemerkt als meevaller

Met het rijk en de NAM zijn gesprekken gevoerd over het aansprakelijk stellen van de NAM voor dat verlies aan inkomsten. Die hebben er niet toe geleid dat de NAM met een schadeloosstelling over de brug komt. Die extra ozb-inkomsten worden aangemerkt als ‘meevaller’.

,,De uitkomst van de gesprekken is dat de waardevermindering van de gaslocaties het gevolg is van een door ons zeer gewenste ontwikkeling’’, zegt Drenth, ,,namelijk het beëindigen van de gaswinning. De gevolgen daarvan, hoe spijtig ook, zullen we moeten accepteren’’.

Niet onredelijk om toeristen mee te laten betalen

De toeristenbelasting wordt volgend jaar verhoogd. Dat is in 2019 afgesproken, zodat de gemeente daar met recreatieondernemers over zou kunnen praten. Gekozen is voor een gedifferentieerde verhoging. Voor een overnachting op een camping wordt 1,30 euro berekend, een overnachting in een hotel wordt belast met 1,60 euro toeristenbelasting

Drenth zegt dat de gemeente belastinggeld, dus ook toeristenbelasting, investeert in bijvoorbeeld infrastructuur. ,,Straten, fietspaden en wegen, waar ook onze gasten gebruik van maken. Dus is het niet onredelijk om deze mensen mee te laten betalen aan het werk dat de gemeente in de openbare ruimte verricht.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu