De Snackbarretocht op Instagram: Niels bezoekt, fotografeert en beoordeelt alle snackbars van Groningen

,,Je zou zeggen dat het allemaal gebouwen zijn waar ze spullen in de frituur gooien. Maar er is eigenlijk best wel veel variatie”, zegt Niels Rutjes. De man achter het Instagram-account De Snackbarretocht heeft zichzelf ten doel gesteld om dit jaar alle 57 snackbars in de stad Groningen te bezoeken.

Niels bedacht de uitdaging omdat hij gek is op eten uit de frituur maar ook omdat de snackbar écht Nederlands cultuurgoed is. ,,Het hoort echt bij onze cultuur, iedereen gaat wel eens naar de snackbar. En meestal gaat iedereen naar een snackbar in de buurt. Maar je komt niet zo snel bij een snackbar aan de andere kant van de stad. Ik vond het wel nodig dat iemand al die snackbars eens in kaart ging brengen.”

Geen cijfers, wel testen

Niels bezoekt de snackbars niet alleen, er moet natuurlijk ook gegeten worden. Hij neemt altijd een patatje, een broodje hamburger en nog een specialiteit van het huis. ,,Ik noteer dan het merk patat, de kwaliteit van de saus bijvoorbeeld én wat de unieke snack van de desbetreffende cafetaria is. Maar ik geef geen cijfers of sterren of zoiets dergelijks.” Niels maakt van elke snackbar een paar foto’s en hij schrijft er een verhaaltje bij. ,,Het gaat mij behalve om het eten ook echt om de sfeer van de snackbar.”

Twee keer per week

Vandaag bezoekt Niels snackbar De Paardeschuur . Een klassieker die dit jaar zijn 25-jarig bestaan viert. Achter de toonbank staan Pamela en Rosita. Een goed gevulde bak patat, een eigengemaakt broodje hamburger en de specialiteit van de week, een Groninger Metworst Eierbal worden bij Niels op de tafel gezet. ,,Ik eet één en soms twee keer per week bij een snackbar. Ik moet wel want anders haal ik het niet om ze alle 57 in een jaar te bezoeken. Het is me niet aan te zien, toch? Ik raad iedereen dit dieet aan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Eten & drinken
menu