De Tirrel Winsum opent deuren september 2022

Leerlingen uit Winsum en omgeving kunnen vanaf september 2022 terecht in nieuwe basisschool de Tirrel. Dan moet het multifunctionele gebouw klaar zijn.

Dat is de planning van gemeente en basisscholen cbs De Piramiden, obs Tiggeldobbe en verpleeghuis De Twaalf Hoven die allemaal onderdak krijgen in het nieuwe gebouw aan de Meeden in Winsum.

Betrokkenen presenteren deze week de plannen voor omwonenden. Op diverse tekeningen is te zien hoe het gebouw en de omgeving eruit komt te zien.

De Twaalf Hoven

De Tirrel wordt gebouwd pal naast verpleeghuis De Twaalf Hoven . De oudbouw van het verpleeghuis wordt afgebroken en er komen vier gebouwen, elk voor tien bewoners, voor terug. Ze krijgen dezelfde indeling als de drie nieuwe gebouwen van De Twaalf Hoven die er al staan. De dementerende bewoners komen op de begane grond te wonen, de mensen die revalideren op de eerste verdieping.

De scholen en het verpleeghuis worden aan elkaar verbonden zodat ouderen en kinderen elkaar kunnen zien, ontmoeten en samen activiteiten kunnen ondernemen.

Bericht gaat verder onder de foto

<div class=''><p><figure><img style='max-width:100%;' src='https://www.dvhn.nl/incoming/odm8sg-Tirrel_Infographic.jpg/ALTERNATES/FREE_768/Tirrel_Infographic.jpg'></img></p><figcaption class='picture-caption'><span class='glyphicon glyphicon-camera'></span>Het volledige plan grafisch weergegeven</figcaption></figure></div>

Sporthal Ripperdahal

In de Tirrel komt ook een sporthal ter vervanging van de huidige Ripperdahal. Daarnaast een gymzaal, een theater, een speellokaal, een restaurant en een grand café annex sportkantine met zicht op de sporthal. De drie kinderopvangorganisaties - Kids2B, Calimero en D’Ukkies - vinden er eveneens onderdak. De Tirrel krijgt tien leslokalen, De Piramiden acht. Samen voor zo’n 500 leerlingen.

Op de verdieping boven de scholen komen kantoren en werkruimten voor onder meer kunstenaars, fysiotherapie, logopedie en de muziekschool. De ruimten zijn te huur.

Team4Architecten

Team4Architecten heeft het duurzame pand met 4000 zonnepanelen ontworpen. Het kost zo’n 30 miljoen euro. De eerste schep gaat in het najaar van 2020 de grond in en in september het jaar daarop moet het klaar zijn. Dan gaan ook de bewoners van De Twaalf Hoven over. Als die zijn verhuisd wordt hun oude onderkomen (najaar 2022) gesloopt.

Park rondom de Tirrel

Om de Tirrel heen komt een parkachtig geheel met zo’n honderd nieuwe bomen. De afgelopen weken werden, tot woede van een deel van de omwonenden, een groot aantal bomen en struiken gekapt op de plek waar het stervormige pand moet verrijzen.

Aan de zuidkant, waar het grenst aan het Gezondheidscentrum, en aan de noordkant aan Lombok komen parkeerplaatsen. In totaal zo’n tweehonderd stuks.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu