De Tirrel in Winsum opeens miljoen goedkoper. Bouw kost niet 9,3 maar 8,2 miljoen euro extra

Een schetsontwerp van de Tirrel. Tekening: Team4 Architecten Groningen

De bouw van multifunctioneel gebouw de Tirrel in Winsum kost opeens geen 9,3 miljoen euro extra maar 8,2. Dat bedrag moet de gemeenteraad dinsdagavond op tafel leggen.

Voor dat bedrag wordt ook meer gedaan. Het is inclusief onverwachte (bouw)risico’s en en specialistisch bouwmanagement. Dat laat de gemeente weten.

Die liet de bouw van het project onderzoeken door een extern bureau omdat de gemeenteraad kritiek had op de kosten en het bouwproces. Van belangrijke financiële beslissingen en tegenvallers werd ze niet op de hoogte gehouden.

Een een paar weken geleden bleek dat het pand 9,3 miljoen euro duurder werd dan begroot. De raad was onaangenaam verrast en wethouder Harmannus Blok (CU) kreeg bakken kritiek over zich heen. Hij trad af.

Ook zorginstelling De Hoven trekt 2 miljoen uit

De Tirrel is een multifunctioneel gebouw waarin twee basisscholen moeten komen, een sporthal en dementerende ouderen van verpleeghuis De Twaalf Hoven in Winsum.

Ook zorginstelling De Hoven komt ‘plotseling’ met extra geld over de brug. Zij wilde de zorg gerelateerde ruimten in de Tirrel van de gemeente huren, maar trekt nu 2 miljoen euro uit om ze zelf te bouwen. Eerder zei de Hoven dat daar geen financiering voor was. Door het schuiven met ‘investeringsbudgetten’ zou dat nu wel kunnen. De instelling wil haar besluit niet toelichten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu