De Verandering | Het beeld van Groningen

De klipper onder de Kijk in ’t Jatbrug. Het past allemaal maar nét.

De klipper onder de Kijk in ’t Jatbrug. Het past allemaal maar nét. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: ’t Pannekoekschip.

Groningen lijkt inmiddels een traditie te hebben met het rammen van bruggen door binnenvaartschepen. In januari 2022 verloor de Curaçao haar stuurhut onder de Dorkwerderbrug. Eerder kregen de Gerrit Krolbrug en Paddepoelsterbrug er flink van langs.

De schipper van een oude klipper wist veertig jaar geleden nog wél de doorvaarhoogte goed in te schatten. Het schip werd op 18 november 1977 verhaald van haar ligplaats in de Noorderhaven naar het Schuitendiep. Er kwamen tweehonderd vaten, gevuld met water, aan te pas om het schip wat dieper te laten inzinken en onder de Kijk in ‘t Jatbrug door te manoeuvreren. De klipper meerde af tussen Poelebrug en Steentilbrug. Daar werd ze omgebouwd tot drijvend restaurant, met als specialiteit pannenkoeken.

’t Pannekoekschip werd in 1982 vervangen door De Verandering en groeide uit tot een begrip in Groningen, maar moet nu het Schuitendiep vaarwel zeggen. De gemeente is van plan het schip te slopen. Het restaurant gaat verder aan boord van een ander schip, de Johanna, met een ligplaats om de hoek, verderop aan de Oosterkade. Dit keer lijkt een brug als obstakel niet te omzeilen.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl