De Verbinding blaast tien kaarsjes uit

Overleg op de werkvloer van Fabriek de Verbinding tussen Ludwin Stefania (pet) en Adnan Iriskic. Foto Peter Wassing

Het lijkt een gewoon bouwbedrijf. Maar dat is De Verbinding niet. Al tien jaar biedt directeur Toine van Bijsterveldt doven een werkplek.

De negentien personeelsleden van De Verbinding verzamelen zich deze dinsdagochtend rond de grote tafel in de kantine. Terwijl zij zich tegoed doen aan een verjaardagsgebakje, opent directeur Toine van Bijsterveldt de vergadering. Vijftien paar ogen zijn niet gericht op hem, maar op de dame naast hem. Een gebarentolk.

Geen gehoorbescherming

Op het eerste gezicht is De Verbinding een gewoon bouwbedrijf. Complete dakkapellen, schuifpuien en kozijnen staan opgestapeld op ijzeren bokken. De vloer is bezaaid met zaagsel en de harde geluiden van lawaaiige zaagmachines vullen de werkplaats. Toch dragen de medewerkers geen gehoorbescherming. Dat is niet nodig, ze zijn doof.

Toine van Bijsterveldt zette het bedrijf tien jaar geleden op. Hij is zelf vader van een dove zoon. ,,Ik kende eerst geen dove mensen. Nadat mijn zoon werd geboren kwam ik er achter dat veel doven wel willen, maar niet kunnen werken.’’

Dat moet anders, vond hij. Dus startte hij een onderneming. De keuze voor een constructiebedrijf was toevallig. ,,Ik kwam mensen van Schipper Kozijnen tegen. Zij boden een vaste hoeveelheid werk per jaar’’, zegt Van Bijsterveldt. ,,Ik wist niets van kozijnen. Een andere vader van een dove zoon is aannemer. Ik vroeg hem om hulp.’’

Een makkie

Medewerkers vinden was een makkie. ,,De dovenwereld is vrij klein. Een ons kent ons gebeuren.’’

Op 1 juni 2007 was De Verbinding een feit. Schipper Kozijnen en Ruiter Dakkappellen leidden de medewerkers op en De Verbinding biedt zelf ook een intern opleidingstraject. Iedereen is welkom. Ook mensen zonder ervaring in de bouw.

Ina Mein (41) werd doof geboren en werkt sinds vorig jaar bij De Verbinding. Ze was totaal geen klusser. Door een reorganisatie raakte ze haar baan kwijt. Nu is ze een ware professional met een boormachine. ,,Ik ben hier niet anders’’, vertelt Mein. ,,Werken met dove mensen is een stuk socialer.’’

Ludwin Stefania (55), een hoog opgeleide lasser, leerde voor zijn laatste examen tot lasmeester toen hij een hersenbloeding kreeg. ,,Ik was 31 jaar en lag zes weken in coma. Ik werd doof wakker.’’ Negen jaar geleden werd hij aangenomen. Hij is onmisbaar binnen het bedrijf.

Vandaag is De Verbinding jarig. Het wordt gevierd in de werkplaats aan de Osloweg. En ook dan is er taart.

Nieuws

menu