De Vindicat-ganzen hebben een mooie plek gekregen bij Bikers 4 Animals Groningen. 'Zwembadje staat klaar'

Foto van René Perdok

Foto van René Perdok

„Ik heb de ganzen net in het hok gezet”, zegt René Perdok van Bikers 4 Animals Groningen opgewekt. Daarna serieus: „Wat een sneu verhaal. Wij schrikken nergens meer van, maar zijn hier wel enorm over verbaasd. Bijzonder triest.”

Het gaat om de ganzen die zaterdag door de dierenambulance, na een publicatie van stadsblog Sikkom , uit een studentenhuis zijn bevrijd. De studenten, allen lid van Vindicat, hadden de ganzen een paar dagen daarvoor gekocht bij een boer.

Zwembadje

De ganzen hebben volgens Perdok vooral rust nodig. En wat ruimte om weer gans te zijn. „We hadden nog een mooi groot nachthok vrij. Daar zitten ze nu in met verse stro en hooi. Morgen zet ik een zwembadje klaar en kunnen ze het hok uit.”

Om te voorkomen dat ze wegvliegen heeft de dierenvriend ze gekortwiekt. „Hun veren waren kapot. Als ze wegvliegen en in een vijver landen, worden ze volgezogen met water en verzuipen ze.”

Bart en Leonie

Voorlopig houdt Perdok de tamme ganzen onder zijn hoede. „Ze moeten aansterken en tot rust komen. Als ze straks weer kunnen vliegen en zijn aangesterkt, wil ik ze in overleg plaatse bij een mooie oude boerderij of een borg. Zodat ze gezelschap hebben en er op ze gelet wordt. Ze kunnen niet in het wild overleven.”

Tot die tijd hebben ze bij Bikers 4 Animals Grunn een mooi leven. Perdok runt de stichting in en rond zijn huis in Borgsweer, waar hij verwaarloosde dieren opvangt. „We hebben nu zo’n dertig cavia’s, tien konijnen, twee geiten, kippen, duiven, papagaaien, zes honden, een paar katten en nu twee ganzen. We hebben ze trouwens net namen gegeven: Bart en Leonie. Vernoemd naar de medewerkers van de dierenambulance.”

Hoewel de stichting Bikers 4 Animals heet, is de motor een paar jaar geleden de deur uitgegaan. „Die heb ik geveild omdat ik wist dat er veel interesse voor was. Een man uit België zei dat hij sowieso elk bod zou overbieden. Van de som geld die de motor opleverde hebben we mooie konijnenhokken gemaakt.”