De Vrije Student: ‘Studentenverenigingen zijn het middel tegen coronabesmettingen, niet de oorzaak’

Foto: Pixabay.

Universiteitsraadpartij De Vrije Student roept op tot nuance in het debat rondom de coronabesmettingen onder studenten. Volgens de partij kunnen studentenverenigingen en sociëteiten besmettingen in de privésfeer voorkomen.

,,We moeten niet vergeten dat we ruim tweehonderd studentenorganisaties in Groningen hebben”, stelt DVS-voorman David Jan Meijer. ,,Op dit moment zijn er bij slechts vijf verenigingen besmettingen geconstateerd en is er een vereniging aangewezen als daadwerkelijke besmettingshaard. Het gros van de besmettingen vindt dus plaats in reguliere horeca en privékringen.”

Extra scherp op maatregelen

Volgens Meijer zijn studentenverenigingen juist extra scherp op de coronamaatregelen sinds zij in september weer open mogen. ,,De studentbestuurders zijn zich enorm bewust van de verantwoordelijkheid die op hun schouders rust. De coronamaatregelen worden daarom ook vaak strenger gehandhaafd dan in de reguliere horeca.”

De Vrije Student roept Burgemeester Schuiling op om studentenkroegen juist te zien als een oplossing in de coronacrisis en niet als een probleem. ,,Juist omdat deze studenten hier zo scherp op zijn, zien wij binnen verenigingen een aanspreekcultuur ontstaan. Maak gebruik van het verantwoordelijkheidsgevoel dat er leeft, alleen op die wijze kunnen we volgende besmettingen voorkomen.”

Huisfeesten

Meijer gaat er vanuit dat de Veiligheidsregio dit ook inziet. ,,Als studentenverenigingen worden gesloten dan wordt het probleem verplaatst en niet opgelost. In plaats van kroegavonden met anderhalve meter afstand, krijg je dan huisfeesten waar het virus zich vrij kan verspreiden.”

Nieuws

Meest gelezen

menu