Liefhebbers naar plukdag in Ezinge voor speciale appels en peren

Tiemen Zuur uit Marum plukt zoete kronen op de plukdag in Ezinge. Foto Jan Willem van Vliet

De appels en peren zijn zaterdag haast niet aan te slepen op de plukdag bij de Allersmaborg. Van heinde en verre komen liefhebbers er plukken.

,,Om half elf stonden de eerste mensen al te wachten. De belangstelling is dit jaar groot’’, zegt boswachter Marieke de Boer (28) van Staatsbosbeheer.

Bosbeheer is eigenaar van de fraaie borg tussen Ezinge en Aduarderzijl. Het gebouw wordt gebruikt door de Rijksuniversiteit, het bijbehorende landgoed is open voor wandelaars. De oude boomgaard, met tal van bijzondere rassen, kent sinds drie jaar in de vroege herfst een plukdag voor appels en peren.

,,De Groninger kroon, de Bramley, maar ook rode goudrenetten en de cox. En een aantal speciale perenrassen’’, geeft De Boer als voorbeeld van het fruit dat in de boomgaard is te vinden. Mensen maken er van alles van, weet ze: appel- en perenmoes, appeltaart, appelsap en cider. ,,Vanmorgen kwam er een mevrouw die op zoek was naar peren voor perenlikeur.’’

Plukstok

Stijn Brands (13) en Yuri Klaver (13) uit Bedum proberen een perenboom leeg te halen met een plukstuk. Terwijl Stijn geduldig met het gevaarte door de boom manoeuvreert geeft zijn vriend hem aanwijzingen. ,,Vorig jaar zijn we ook geweest. Het plukken gaat hier makkelijk,’’ zegt Stijn.

In een hoek van de boomgaard zijn Ria Slopsema (64) en haar echtgenoot Gerrit (70) uit Ezinge met een trapje bezig onder een zoete kroon. De bescheiden appeltjes zijn nodig voor stamppot hete bliksem, zegt Gerrit. ,,Het is een uniek appeltje, je vindt ze bijna nergens meer.’’

Ze hebben al een vuilniszak en een fietstas vol. ,,Het is ook voor mijn moeder, die is al 88. Die kan de ladder niet meer op’’, zegt Ria.

Ze worden afgelost door de Marumers Jannie (63) en Tiemen (67) Zuur. Die komen ook speciaal voor de zoete kroon. ,,We waren eigenlijk een maand te vroeg, in augustus stonden we hier ook al’’, zegt Jannie. Tiemen maakt de hete bliksem, zegt ze. Met een beetje kaneel erbij. ,,Nee, ik doe er stroop bij’’’, roept haar man vanaf de ladder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu