De bevolking in Eemsdelta krimpt het hardst, Westerwolde groeit als kool. Bekijk hier de bevolkingsgroei in jouw gemeente

Bijzonder hoogleraar sociale demografie Jan Latten voorspelt dat de te verwachten bevolkingsgroei vooral te merken is in de Randstad en aanpalende provincies tot Zwolle aan toe. Foto: Archief Duncan Wijting

De nieuwe gemeente Eemsdelta krimpt het hardst van alle regio’s in Groningen en Drenthe. Appingedam verloor procentueel de meeste inwoners. Daartegenover staat een flinke groei in de gemeente Westerwolde, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De krimp sloeg het afgelopen jaar het hardst toe in de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum. Die drie gemeenten vormen sinds 1 januari 2021 de spiksplinternieuwe gemeente Eemsdelta. Die start met 45.605 inwoners. Dat zijn er 252 minder dan de drie gemeentes op 1 januari 2020 vorig jaar gezamenlijk hadden.

De grote boosdoener is volgens burgemeester Gerard Beukema ‘een negatieve natuurlijke aanwas’. Dat betekent dat er meer mensen sterven, dan er geboren worden . Loppersum vormde daarop een uitzondering, daar was er een positieve natuurlijke aanwas van 12.

Ook het migratiesaldo was over de gehele gemeente negatief: er vetrokken 47 mensen meer dan zich er vestigden. Er gingen meer mensen in Delfzijl wonen (67 meer dan er vertrokken), maar dit werd teniet gedaan door een vertrekoverschot van 62 in Appingedam en van 50 in Loppersum. Vorig jaar was Loppersum de gemeente die het hardst kromp. Daarvoor was het Delfzijl.

Westerwolde

De gemeente Westerwolde groeit hard, maar dat komt niet doordat er meer mensen geboren worden. Vooral het migratiesaldo ligt hoog. Een belangrijke reden is de aanwezigheid van het asielzoekerscentrum in Ter Apel, waar ook de inschrijving van nareizigers wordt bijgehouden.

Nieuws

Meest gelezen

menu