De borg Rusthoven wordt een meter de lucht in getakeld om hem te beschermen tegen een aardbeving

Borg Rusthoven in Wirdum. Het is de kleinste van de zestien borgen in Groningen. Foto: DVHN/Joris Kalma

De versterking van de eeuwenoude borg Rusthoven met behulp van base isolation gaat door. De NAM heeft toestemming gegeven voor de operatie.

De kleinste borg van Groningen staat in Wirdum en is vanaf de weg N360 duidelijk te zien. Uit onderzoek is gebleken dat het pand versterkt moet worden, bij een zware beving zakt de boel als een kaartenhuis in elkaar.

Van stoptrein naar sneltrein

Eigenaren John en Lenie van Zaanen zijn bijna twee jaar bezig geweest met de voorbereidingen van de versterking, nu kunnen ze echt los. „We zijn overgestapt van een stoptrein in een sneltrein.”

Om het monumentale pand zo goed mogelijk intact te houden, willen zij versterken met behulp van base isolation.

Meter de lucht in

Dat houdt in dat heel het gebouw een meter de lucht in wordt getild en de fundering wordt aangepast. Tussen het huis en de fundering worden een soort schokdempers geplaatst die heftige aardschokken opvangen.

Als de borg weer op de fundering staat, is er niets van de operatie te zien. De structuur van het monument wordt niet veranderd. Hoe duur de versterking precies is wil Van Zaanen niet kwijt.

Zelfs de kelder gaat mee omhoog

De eigenaren zijn inmiddels druk bezig met inpakken. In juni moeten zij het huis uit, omdat heel de vloer van de benedenverdieping wordt verwijderd. In het najaar wordt de borg daadwerkelijk opgetild. Zelfs de kelder gaat mee omhoog. „Voor zover ik weet zijn wij hiermee de eerste.”

Heel de operatie gaat tussen de twaalf en veertien maanden duren.

Voorbeeld voor andere versterkingsoperaties

Experts hebben grote interesse voor het project. Alle stappen worden nauwkeurig vastgelegd, zodat het versterken van deze borg als voorbeeld kan dienen voor andere versterkingsoperaties.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu