De coronacoaches van Sfeerbeheer regelen de drukte in de Groninger Herestraat. Meestgehoorde vraag: 'Waarom dat dan?'

Guillermo Matulessy (midden) in overleg met medewerkers. DvhN

,,Met een brede lach en een mooie grap kun je heel ver komen.’’ Medewerkers van Sfeerbeheer zorgen met een vriendelijk praatje, in de binnenstad van Groningen dat mensen zich aan de regels van de 1,5 metersamenleving houden.

Met hun zwarte broeken en shirts en daarover een hagelwit vestje zijn ze niet over het hoofd te zien. Ze zijn van Sfeerbeheer, meldt de tekst op de linkerborst.

,,Klinkt dat niet vriendelijk? Als je dat leest ga je toch automatisch glimlachen’’, zegt coördinator Guillermo Matulessy van M&F Security. Het beveiligingsbedrijf uit Hoogezand is door de gemeente Groningen ingehuurd om te zorgen dat het goed gaat op straat.

'Waarom dat dan?'

Het is zaterdagmiddag. De zon schijnt uitbundig. Het is warm en druk in de Groninger binnenstad. Mensen gaan er op uit. De Herestraat trekt als een magneet. Voor en achter in de straat staan bij hekken medewerkers. Nog eens twee mensen van Sfeerbeheer lopen door het centrum.

Gelieve rechts aanhouden en houd voldoende afstand, staat op een bord. De meeste mensen houden zich er aan. Af en toe klinkt het: rechts passeren alstublieft. Als een vrouw (’ik moet naar die winkel’) verkeerd loopt of een man (‘ik loop altijd aan die kant’) toch even anders wil dan mag. De een vindt het prima. Een ander moet er aan wennen.

Streng teruggefloten worden mensen niet. ,,Geen vermaningen, geen terechtwijzingen, we gaan met mensen in gesprek. We gaan heel vriendelijk het dialoog aan’’, zegt Matulessy die soms heel wat uit te leggen heeft. ,,Waarom dat dan, is de meeste gestelde vraag.’’

Sfeerbeheer zorgt niet alleen dat mensen rechts aanhouden. ,,We kijken ook of er geen opstoppingen of rijen bij winkels ontstaan.’’ Vorige week is bij wijze van proef met de nieuwe aanpak begonnen.

Opleiding tot coronacoach

Het bedrijf is gespecialiseerd in crowdmanagement, zeg maar de betere en veilige omgang met massa’s mensen, zoals in de drukke binnenstad van Groningen. De medewerkers weten dus van de hoed en de rand. Toch kregen ze een extra driedaagse opleiding, compleet met rollenspel, tot een soort van coronacoach.

,,De binnenstad van Groningen trekt een heel divers publiek. Hoe spreek je die verschillende mensen aan? Hoe leg je uit waarom bepaalde maatregelen genomen zijn en waarom mensen zich aan regels moeten houden? En hoe zorg je dat de sfeer goed blijft en ontspannen.’’

Want de medewerkers van M&F Security werken niet alleen in de drukke winkelstraat. ’s Avonds zijn ze in het uitgaansgebied. En als de drank in de man/vrouw zit wil de sfeer wel eens anders zijn dan overdag. ,,Tot nu hebben zich nog geen vervelende incidenten voorgedaan’’, zegt Matulessy. ,,We hebben de politie nog niet nodig gehad.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu