De coronaveiling van kunsthandel in Groningen: kijken in de synagoge, bieden vanaf de bank

Johan Dijkstra (1896-1978), 'Gezicht op de Westerhaven' Foto: Richard ter Borg

De najaarsveiling van kunsthandel Richard ter Borg in de synagoge van Groningen gaat dit jaar als coronaveiling door het leven. De ruim 350 kunstwerken zijn sinds donderdag te bezichtigen in de synagoge in de Folkingestraat.

Om al te grote drukte te voorkomen, kunnen belangstellenden via de website aangeven wanneer ze een kijkje komen nemen.

Tot grote spijt van Richard ter Borg kan de veiling op donderdag 5 november alleen online en telefonisch doorgang vinden, vanwege corona. ,,Jammer, maar het is niet anders. Vorig jaar trokken de kijkdagen wel 4000 mensen en op de veiling zelf zat de synagoge met 250 man bomvol.’’

Schilderijen, etsen, zeef- en lithodrukken

Ook dit jaar draait de veiling grotendeels om schilderijen. Daarnaast zijn er etsen, zeef- en lithodrukken te koop. ,,Er is werk van alle noordelijke kunstenaars te v inden, van de realisten tot de expressionisten, van de abstracten tot de experimentelen’’, schetst hij.

Hij noemt als voorbeelden een werk van Wout Muller, oude grafiek van Anton Heyboer, een schilderij van Eduard Waskowsky en een portret van Ploeg-schilder Jan Wiegers door Wim Schumacher. ,,En natuurlijk mooie schilderijen van de Ploegers en heel veel werk van Jannes de Vries’’, zegt Ter Borg.

Meer informatie over de kijkdagen en de veiling: www.terborg.com.

Nieuws

Meest gelezen

menu