De dreiging van de industrie hangt al jaren in de lucht. Hoe gaat het nu in Oudeschip, het dorp dat wordt opgeslokt door de Eemshaven?

Etty Meijer en Ab Reitsma van Bewoners Belang Eerst (BBE) op de dijk bij Oudeschip met uitzicht over de Oostpolder.

Etty Meijer en Ab Reitsma van Bewoners Belang Eerst (BBE) op de dijk bij Oudeschip met uitzicht over de Oostpolder. Foto: Anjo de Haan

Twee jaar, meer dan veertig bijeenkomsten en talloze brieven verder lijkt de uitbreiding van de Eemshaven tastbaar te worden met een hoogspanningsstation van Tennet in de Oostpolder. De dreiging hangt al langer in de lucht, maar hoe gaat het nu met het dorp Oudeschip?

Een dorp gebouwd tegen een dijk. Een dorp waar je alleen komt via smalle landwegen en dat oprecht als het einde van de wereld voelt, op een positieve manier. We zijn in Oudeschip, dat bekendstaat als ‘het plekje dat opgeslokt wordt door de Eemshaven’. Waar je ook staat tussen de nog geen honderd huizen (Oudeschip heeft 120 inwoners), overal zijn windmolens te zien.

Reeën en bruine kolen

„Kijk, daar staan twee reeën, mooi hè?” Etty Meijer (68) wijst richting de Oostpolder. We staan op de dijk, waar het uitzicht op de grote gebouwen van de Eemshaven overheerst. De Oostpolder, het gebied dat de huizen en de Eemshaven van elkaar scheidt, is waar het moet gebeuren. Ab Reitsma (68) kijkt naar de enorme berg bruine kolen die een paar kilometer bij de reeën vandaan ligt. „En dan schreeuwen ze hoog van de daken over duurzaamheid..”

Meijer en Reitsma hebben zich de afgelopen jaren ontwikkeld als woordvoerders voor Oudeschip en Spijk (ongeveer 6 kilometer verderop). Een paar weken geleden zijn de twee dorpen samen gaan werken in hun strijd tegen de uitbreiding van de Eemshaven, onder de naam Bewoners Belang Eerst (BBE). Op hun site zetten ze vijf punten uiteen waar ze afspraken over willen maken. Maar het belangrijkste stokpaardje: behandel inwoners als gelijken, betrek ze vroeg bij plannen en luister ook echt. Want dat is tot nu toe niet gebeurd, vinden ze. „We krijgen soms niet eens een reactie als we een brief naar de gemeente sturen.”

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's