De eerste nacht in het kraakpand: luchtbedden, véél reacties en een ontruimingsbrief

Mariska de Lange hoopt dat de boederij in Middelstum wordt gered.

Bedolven onder de reacties, dat zijn Mariska de Lange en Marko Datema nadat ze donderdag hun droomhuis bij Middelstum kraakten.

„Na enorm veel positieve berichten hebben we onze luchtbedden opgeblazen”, vertelt Datema vrijdagochtend. „We hebben prima geslapen.”

Ontruiming?

Een van de reacties komt van de NAM, de eigenaar van de karakteristieke boerderij net buiten Middelstum. Medewerkers van het olie- en gasbedrijf overhandigden gisteravond een brief aan de krakers. Het pand is onveilig, staat in de brief. De NAM geeft het stel twee dagen om te vertrekken. Doen ze dat niet, dan zal het bedrijf een ontruimingsprocedure starten.

Of De Lange en Datema aan de eis gehoor geven, weten ze nog niet. „We gaan zo eerst eens met onze advocaat overleggen”, zegt Datema.

Véél reacties

De twee voelen zich gesteund door de vele reacties die donderdag uit heel het land kwamen. „We hebben heel veel onverwachte steunbetuigingen ontvangen. Ook van Kamerleden trouwens, van Sandra Beckerman, Liesbeth van Tongeren en Henk Nieboer. En we horen net dat Hart van Nederland vandaag langskomt.”

De drie Kamerleden hebben vrijdag schriftelijke vragen aan de minister gesteld over de boerderij in Middelstum. Ze stellen dat behoud van het gebouw het uitgangspunt moet zijn en vragen de minister welke oplossingen hij ziet. Ook willen ze weten wat de overheid kan doen als de NAM panden jarenlang laat verslonzen.

De SP-fractie in Groningen heeft de provincie eveneens om uitleg gevraagd. „Inwoners van onze provincie die zich inzetten voor het behoud van ons cultureel erfgoed verdienen het niet zo te worden behandeld door de NAM”, reageert Statenlid Raymond Jousma. „Deze mensen behoor je niet met uitzetting te bedreigen, je moet ze met open armen ontvangen en met ze in gesprek gaan over hun toekomstplannen met dit prachtige pand.”

De SP vraagt het college van Gedeputeerde Staten of het kan helpen bij het vinden van een goede oplossing. „Er moet een einde komen aan de zeggenschap van de NAM over onze provincie.”

De NAM kocht de boerderij in 2016 omdat er veel aardbevingsschade is. Volgens de NAM verkeert het gebouw in zo’n slechte staat dat onveilig is om er binnen te zijn. Sloop is de enige optie, aldus de NAM. Middelstummers Mariska de Lange en Marko Datema bestrijden dat. De twee zien in de boerderij hun droomhuis en willen het graag van de NAM kopen. Ze hebben een ingenieursbureau in de arm genomen en zien mogelijkheden om de boerderij te sparen.

Sloop mag niet zomaar

De boerderij bij Middelstum is door de gemeente Loppersum op een lijst van karakteristieke panden gezet. Dat betekent dat de NAM het pand niet zomaar mag slopen. Het bedrijf moet toestemming vragen aan de gemeente. En Loppersum wil het pand graag behouden. Toestemming voor sloop zal de gemeente alleen geven als opknappen echt niet kan, aldus een woordvoerder.

De Vereniging Groninger Monument Eigenaren (VGME) pleit voor meer bescherming voor karakteristieke panden zoals de boerderij in Middelstum. „Rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten worden van rechtswege al tegen sloop beschermd”, zegt bestuurslid Goos Gosling Slotegraaf. „Het zijn juist de karakteristieke en beeldbepalende gebouwen waar wij ons veel zorgen om maken.”

De VGME hoop dat de aardbevingsgemeenten hun bestemmingsplannen zo wijzigen dat sloop van karakteristieke en beeldbepalende gebouwen in alle gevallen verboden is. „Het is mooi dat gemeenten nu lijsten hebben met karakteristieke panden, maar we willen graag een stap verder gaan. Deze gebouwen bepalen het aangezicht van Groningen en hebben bescherming nodig.”

De kraak in Middelstum noemt hij een hartverwarmende actie. „Het is zo'n prachtig Gronings pand. En deze mensen willen het opknappen zelfs zelf betalen! Ze doen de NAM een heel goed aanbod.”

Nieuws

menu