Wat betekent de wietproef in Groningen voor coffeeshops en gebruikers?

Cannabisliefhebbers doen een bestelling in de Groningse coffeeshop De Schavuit. Foto: Peter Wassing

Groningen is een van de tien gemeenten die in 2021 meedoen aan de landelijke wietproef. De gevolgen voor coffeeshops en gebruikers op een rij.

Wat houdt de wietproef in?

De wietproef moet duidelijk maken of het gedoogbeleid van het verkopen van wiet en hasj op een andere manier kan. Het produceren van hennep en leveren aan coffeeshops is nu illegaal, terwijl de verkoop in coffeeshops wordt gedoogd. Bij deze proef gaan coffeeshops hun wiet legaal inkopen bij staatstelers.

De achterliggende gedachte is het telen van wiet uit de criminaliteit te halen, waardoor het niet langer strafbaar is. De Rijksoverheid wil kijken wat voor effect dit heeft op de tien gemeenten die meedoen aan de proef. Bijvoorbeeld op de criminaliteitscijfers.

Welke zorgen hebben coffeeshophouders?

Alle coffeeshophouders in de deelnemende gemeenten moeten meedoen aan het experiment. Ze zijn bang dat er minder soorten wiet verkocht mogen worden bij de proef. Daardoor vrezen ze klanten te verliezen en denken ze dat gebruikers hun toevlucht nemen tot illegale cannabis.

Een ander groot bezwaar van de coffeeshophouders is dat er nauwelijks hasj kan worden verkocht. Ze denken dat hasj van Nederlandse bodem van minder goede kwaliteit is dan hasj die nu illegaal wordt geïmporteerd uit Marokko. De coffeeshophouders zijn bang dat hasjrokers niet willen overstappen op de heftiger nederwiet en hun hasj op straat gaan zoeken.

Een andere zorg is dat het rookverbod in de horeca vanaf 2021 ook voor coffeeshops gaat gelden. De coffeeshophouders zijn bang dat ze hierdoor hun unieke beleving kwijtraken. Aan de ene kant omdat ze niet meer hun unieke wiet- en hasjsoorten kunnen verkopen. Aan de andere kant omdat mensen niet meer rustig in de coffeeshop hun jointje kunnen roken. De coffeeshophouders zijn bang dat mensen ervoor kiezen om de cannabis dan maar thuis laten bezorgen door een illegale dealer.

Waarom willen de grote steden niet meedoen en Groningen wel?

Coffeeshops die niet meedoen aan de proef, lopen het risico hun vergunning te verliezen. Dit is de belangrijkste reden voor de vier grootste steden om niet mee te doen aan het experiment. Zij denken dat niet alle coffeeshops in hun gemeente willen meewerken aan de proef.

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen denkt daar anders over. Volgens hem zijn er altijd onzekerheden bij een experiment. Hij is niet bang voor schadeclaims van coffeeshophouders en denkt ook niet dat de straathandel opleeft. Volgens Den Oudsten is de kwaliteit en variatie van het aanbod van de staatstelers goed genoeg.

Waar komt de wiet vandaan?

Aan het experiment doen maximaal tien telers mee, die een vergunning kunnen krijgen van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Ze moeten een plan opstellen waarin staat hoe de cannabis wordt geteeld, welke soorten dit zijn en hoe de cannabis aan de coffeeshops wordt geleverd. De kwaliteit van de wiet wordt uitvoerig getest voordat het aan de coffeeshops wordt geleverd.

De telers hoeven niet in dezelfde gemeenten te zijn die meedoen aan de proef. Bij de start van het experiment moeten zij minimaal tien soorten wiet kunnen kweken. Ook moeten de telers zorgen dat de voorraad groot genoeg is om de coffeeshops in hun behoefte te voorzien.

Wat is er straks wel te koop en wat niet?

De telers kunnen afspraken maken met de coffeeshops over wat voor producten zij maken. Zo kunnen de telers zorgen dat het aanbod aansluit bij de wensen van de coffeeshop en haar klanten. Zo kunnen verschillende soorten wiet en wietproducten worden gemaakt.

Coffeeshops mogen wel voorgedraaide joints verkopen, maar alleen als deze zijn gedraaid door de teler en worden geleverd in een voorgeschreven verpakking. Coffeeshops mogen zelf geen joints meer draaien.

Eetbare hennepproducten mogen alleen verkocht worden als die zijn gemaakt met ‘rauwe’ hennep, bijvoorbeeld spacecake. Ook dit moet bereid en verpakt worden door de telers. Voor bijvoorbeeld hasjbrownies wordt gebruik gemaakt van olie die gedestilleerd is uit hennep, een zogeheten hennepextract. Het is voor coffeeshops verboden om producten te verkopen die hiervan worden gemaakt.

Hoe lang gaat de proef lopen?

De proef begint in januari 2021 en duurt vier jaar. Als de proef een succes is, kan de proef nog anderhalf jaar doorgaan om de hennepteelt landelijk te legaliseren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu