De expressionistische kleuren en vormen van Egbert Reitsma

Heleen de Wit van Stichting Berlagehuis (rechts) geeft vrijwilligers uitleg over de tentoonstelling.

De Goede Herderkerk in Bedum mag van buiten al opvallend zijn met zijn architectuur uit de Amsterdamse School, van binnen is hij nog indrukwekkender.

Het kruisvormige gewelf is geheel met hout betimmerd, met in elk van de vier hoeken een kleurenpaneel. De glas-in-loodramen met bijbelse voorstellingen zijn kleurrijk en artistiek.

Wie de kerk eens van binnen wil zien, kan vanaf vandaag direct van de gelegenheid gebruikmaken een tentoonstelling te bekijken over de architect van de kerk, Egbert Reitsma. Reitsma (1892-1976) ontwierp in zijn leven zo’n dertig kerken – alle gereformeerd, omdat hij tot die kerk behoorde – en met name de exemplaren van vóór 1950 zijn met hun expressionistische kleuren en vormen zowel van buiten als van binnen bijzonder de moeite waard.

Schildersezel en tekentafel

In de Goede Herderkerk is onder meer de oorspronkelijke schildersezel van Reitsma te zien, met daarop een door hem gemaakt schilderij van de spectaculaire kerk in Andijk, die hij eveneens ontwierp. Ook staat er een tekentafel met oorspronkelijke tekeningen en een speelgoedpaard op wieltjes dat Reitsma voor een kleindochter vervaardigde.

De tentoonstelling, Bouwen met Bezieling, Kleur en Vorm geheten, bestaat daarnaast uit opengewerkte kijkdozen van karton, die rusten op de leuningen van de kerkbanken. ,,De kerkbanken maken deel uit van het ontwerp en kunnen er daarom niet uit’’, legt Heleen de Wit van Stichting Berlagehuis uit. ,,Vandaar deze opstelling.’’

Fietsroute

De tentoonstelling is de tweede in de reeks Noordelijke Architectenportretten van Stichting Berlagehuis Usquert. Behalve de kerk in Bedum zijn ook de door Reitsma ontworpen kerken van Appingedam, Onderdendam en Westeremden te bezichtigen. Wie wil kan een fietsroute ophalen bij een van de kerken.

Overigens is de Kabzeëlkerk in Appingedam ook te bezichtigen in Bedum, maar dan virtueel.

Nieuws

Meest gelezen

menu