De gaskraan gaat dicht en toch beeft de aarde in Groningen nog. Hoe kan dat?

Foto: Kees van de Veen

Groningen werd zondagochtend getroffen door een aardbeving met kracht 2.5 op schaal van Richter bij Garrelsweer. Op 22 mei beefde de aarde bij Westerwijtwerd. Twee zware schokken in korte tijd.

De gaskraan in Groningen ging toch dicht om een einde te maken aan de bevingen?

Jazeker. De gaswinning mag dit jaar nog maar 19,4 miljard m3 mag bedragen. Over twee jaar wordt dat teruggebracht naar 12 miljard m3 en uiterlijk in 2030 stopt de winning helemaal.

Is de gaswinning de afgelopen jaren ook al verminderd?

Ja, in 2013 haalde de NAM nog 54 miljard m3 uit het Slochterenveld en in de jaren zeventig was het nog veel gekker. Toen produceerde het Groningenveld meer dan 80 miljard m3 aardgas per jaar.

Hoe kan het dat de gaswinning aardbevingen veroorzaakt?

Het gas zit drie kilometer diep onder hoge druk opgesloten in een zandsteenlaag. In de jaren zestig was die druk 350 atmosfeer. Door de gaswinning is dat nu nog maar 105 atmosfeer. Daardoor wordt de zandsteenlaag langzaam in elkaar gedrukt door de aarde die er bovenop ligt. Soms gaat dat schoksgewijs, vooral langs breuklijnen. Dan ontstaan aardbevingen.

En die bevingen gaan gewoon door, ook als je de gaskraan dichtdraait?

Ja, de komende jaren blijven we aardbevingen houden in Groningen, want de ondergrond is nog lang niet tot rust gekomen. Volgens deskundigen krijgen we minder bevingen en zullen ze over het algemeen lichter worden, maar een stevige klap zo nu en dan valt niet uit te sluiten.

Nieuws

menu