De gaskraan kan ineens toch sneller dicht

De gaswinning kan door nieuwe maatregelen sneller omlaag dan aangenomen. Minister Wiebes waarschuwt wel voor de gevolgen van te snelle afbouw.

Gaskraan Groningen wat verder dicht

Gaskraan Groningen wat verder dicht ANP

Uit een brief van de bewindsman van Economische Zaken en Klimaat aan de Kamer blijkt dat het door extra maatregelen volgend jaar al mogelijk is de gaswinning in Groningen met ruim drie miljard kuub terug te brengen tot 12,8 miljard kuub

En door de gasbuffer in Norg niet geheel te vullen, komt de hoeveelheid gas die dan nog in Groningen wordt gewonnen uit op 12 miljard kuub, de veilige hoeveelheid volgens het Staatstoezicht op de Mijnen. Over tien jaar zou de gaskraan helemaal dicht kunnen.

Eind volgende maand moet netbeheerder Gasunie Transport Services duidelijk maken of de voorgestelde maatregelen haalbaar zijn. Vervolgens geeft Staatstoezicht een oordeel over de veiligheidseffecten. Op basis van beide adviezen neemt Wiebes voor 1 oktober een besluit.

Afsluiting van grootverbruikers

Een andere optie, de afsluiting van een aantal grootverbruikers, wordt niet uitgewerkt. De gevolgen zouden ook ingrijpend zijn, waarschuwt Wiebes. Hij voorziet in dat geval bedrijfssluitingen, grote werkloosheid en risico’s voor de electriciteits- en voedselvoorziening.

Wanneer de gasopslag in Norg niet helemaal wordt gevuld met gas uit Groningen, kan dat volgens Wiebes betekenen dat er in de winter bij strenge vorst te weinig gas is om pieken in het verbruik op te vangen. ,,Daarnaast kan deze maatregel leiden tot grotere fluctuaties in de gasproductie uit het Groningenveld en daarmee ook gevolgen hebben voor het seismische risico.’’

De snellere afbouw van de gaswinning leidt tot lagere opbrengsten. Het gaat om honderden miljoenen euro’s. Aanvullende maatregelen kosten ook geld. Wiebes wil hierover praten met Shell en Exxon.

Fel tegenstander

Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) vindt het teleurstellend dat Wiebes niet meteen teruggaat naar 12 miljard kuub, zoals SodM had gevraagd. ,,De PvdA is ook fel tegenstander van heronderhandelingen met Shell en Exxon.’’

Ook Sandra Beckerman (SP) is kritisch over het voornemen weer met Shell en Exxon te praten. Ze verwijt Wiebes bovendien een tegenstelling te creëren tussen Groningen en de rest van het land.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu