De gestolen Martinitoren staat na anderhalf jaar weer terug op z'n plaats. Kunstenaar Jan van Ipenburg maakte een nieuw exemplaar

Het beeldje van de Martinitoren werd in 2019 ontvreemd. Foto: Roelof van Dalen / Archief DVHN

Met flink wat kracht moet het beeldje van de Martinitoren op de maquette bij de Martinikerk in de zomer van 2019 zijn losgerukt en meegenomen. Een zoektocht leidde tot niets. Dus maakte de inmiddels 82-jarige kunstenaar Jan van Ipenburg een nieuwe versie, die begin maart geplaatst werd.

In juli 2009 bood de rotaryclub Belcampo een speciale maquette aan aan Groningen. De bronzen stadsplattegrond werd bij de Martinikerk neergezet, zodat blinden en slechtzienden kunnen voelen hoe de Groningse binnenstad eruit ziet.

Tien jaar later, in september 2019, zat op de plek van de tien centimeter hoge Martinitoren plots een gapend gat. Volgens een gemeentevoerder moest er bij de ontvreemding flink wat kracht zijn gebruikt. Een studentengrap? Of een stadjer die gewoon heel graag de bronzen d’Olle Grieze op z’n schoorsteenmantel wilde hebben staan? Nog altijd is die vraag niet beantwoord.

Nieuw beeldje

Toch prijkt sinds kort de Martinitoren weer op de maquette. Navraag leert dat de gemeente Groningen eind 2020 de inmiddels 82-jarige kunstenaar Jan van Ipenburg uit Schoonhoven, die ook het origineel maakte, gevraagd heeft een nieuwe Martinitoren de smeden. Door de vrieskou en gladheid liet de plaatsing van het beeldje even op zich wachten, maar begin maart was het dan zover.

Daarmee kunnen blinde en slechtziende inwoners en bezoekers van de stad eindelijk weer een idee krijgen van hoe groot de 98 meter hoge Martinitoren in verhouding tot de rest van de stad is. Al is de maquette niet helemaal op schaal gemaakt. Bij de onthulling in 2009 legde Van Ipenburg die keuze uit: ,,De huizen zijn in verhouding kleiner en de straten breder. In de straten wilde ik ruimte creëren voor vingers.’’

Gestolen beeldje

Dan blijft de vraag wie het originele beeldje nu in huis heeft. Mocht iemand de bronzen Martinitoren herkennen, of er zelf twee jaar geleden een mooie decoratie voor in de vensterbank hebben gezien en (anoniem) je verhaal willen doen? Dan komen we graag met je in contact! Mail in dat geval naar redactie@dvhn.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu