De gevaren van stadsgrachten, we staan er nauwelijks bij stil: is het tijd voor maatregelen?

De Groningse diepenring. Op sommige plekken is in de verste verte geen trap te zien. Foto: DvhN/Roelof van Dalen

We staan lang niet genoeg stil bij de gevaren van stadsgrachten. Dat zeggen deskundigen. Want hoewel veel mensen kunnen zwemmen zijn er andere krachten die de kans op overleving verkleinen. Soms wordt dat tragisch duidelijk. In onder meer Groningen en Leeuwarden werd een misstap studenten fataal. Tijd voor actie?

In een uitgebreid verhaal in DvhN dat ingaat op de gevaren van stadsgrachten komt de 19-jarige student Stef aan het woord. Zijn relaas is een aangrijpende schets van wat er gebeurt na een misstap in een uitgaansnacht.

In het verhaal komen mensen aan het woord die nooit meer met dezelfde ogen naar een stadsgracht kijken. Zo vertelt een van de beste vrienden van de student Wytze Pennink over de impact. Het Vindicatlid Wytze keerde na een uitgaansnacht niet terug. Wytze was verdronken.

Ook komt een man aan het woord die een student uit de gracht redde. Zonder hulp was de jongen er naar alle waarschijnlijkheid nooit uitgekomen.

Tijd voor maatregelen?

Deskundigen willen iedereen waarschuwen: we zijn niet in ieder water zo veilig als we denken.

Is het tijd voor actie? In Amsterdam worden maatregelen getroffen om het veiliger te maken. Volgens Joost Bierens van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen moet het gevaar van water veel meer aandacht krijgen. In Amsterdam gebeurt dat nu, maar op andere plekken veel te weinig, stelt de maatschappij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu