De grande finale van De Slimste Mens met Bram Douwes en Joost Oomen. Wie van de twee was slimmer en ging er met de titel vandoor? Of pakte tóch Lisa Loeb de trofee?

Het is de grande finale van het achttiende seizoen van tv-quiz De Slimste Mens (KRO-NCRV). Tegenover elkaar staan noorderlingen Bram Douwes en Joost Oomen. Ze kennen elkaar al langer van hun studie Nederlands in Groningen, maar wie van de twee is de slimste? Douwes versloeg Oomen, maar cabaretier Lisa Loeb ging er met de titel vandoor.

Bram Douwes.

Bram Douwes. Foto: Jaspar Moulijn

Cabaretier Lisa Loeb opende de finale der finales met een eigen humoristisch Disney-lied over De Slimste Mens. „Laat je niet van de wijs brengen als Maarten van Rossem gaat oreren. Voor je het weet krijg je een galerij met verschillende vormen van castreren”, zong ze.

Het doel van dichter en schrijver Joost Oomen is de wereld vrolijker te maken. Volgens presentator Philip Freriks is dat hem allang gelukt met zijn deelname. Maar toch, met de titel zo dichtbij wil de dichter hem maar al te graag winnen, gaf hij toe. Die vrolijkheid pakt Oomen wel weer mee in de columns die hij gaat schrijven voor Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant, zullen we maar zeggen.

Is een dichter goed in scrabble?

Oomen leek de eerste tien punten van de finale binnen te halen. De vraag over waar de serie Gooische Vrouwen zich met name afspeelt, deed hem echter struikelen. Douwes antwoordde juist: Blaricum. Vervolgens toonde hij ook zijn kennis over tv voor jongere leeftijden. Hij wist te vertellen dat Tinky-Winky de Teletubbie met de handtas is.

Voor de scrabbelaars onder ons: de tip van Oomen om de letter ‘x’ goed te gebruiken is in het woord ‘lynx’. „Dan heb je ook nog eens de ‘y’.” Hij wist ook te vertellen dat die letter je acht punten oplevert, wat hem tien seconden opleverde.

Wie kan er beter puzzelen?

De eerste ‘open deur’, waarin bekende Nederlanders de kandidaten één vraag voorleggen waar vier antwoorden bij horen, was voor Loeb. Ze scoorde het maximale aantal punten. Daarna was de dichter aan de beurt. Hij kreeg zijn vraag van Britt Dekker: „Wat weet u van bowlen?” Alle antwoorden werden genoemd, maar slechts twee door Oomen.

Na het fragment van Douwes stond Oomen daarom stijf onderaan. In die positie vond hij zich nog niet vaak tijdens het seizoen. Het was wellicht van invloed, want in de puzzelronde wist hij voor het eerst niet alle drie de antwoorden te geven. Hij bleef steken op twee. Ook Douwes had moeite, maar hij wist het derde goede antwoord er nog ternauwernood uit te persen. „Hagel! Yes! Goeiemorgen!”, riep hij uit.

Wie zei dat?

In de vierde ronde, de galerij, was Oomen weer als eerste aan de beurt. Hij toonde zich strijdvaardig. Zijn opdracht was het herkennen filmposters met het hoof van Maarten van Rossem erop gefotoshopt. Van de acht wist hij er zes. Douwes noemde de overige twee. Waarna hij zelf aan de beurt was met een galerij vol foto’s van bladeren. Hij gaf vier goede antwoorden.

De galerij van Loeb zorgde bij alle deelnemers voor verwarring. Ze kreeg acht verbeeldingen van termen uit het coronatijdperk te zien. Hoewel ze niet slecht scoorde (zes van de acht), ontgingen de laatste drie antwoorden iedereen. „Wat de fok, wat was dit?”, riep Douwes. „Ja we willen het natuurlijk ook gewoon snel achter ons laten”, verklaarde Loeb nadat ze zag welke antwoorden ze had gemist.

In de laatste ronde was het aan Oomen om een flinke inhaalslag te maken. Hij stond 100 punten achter op de concurrentie. Zijn fragment was van de band Teach-In (van het nummer Dinge Dong ). Door vier goede antwoorden te geven, en omdat niemand het laatste antwoord wist, kroop hij omhoog.

Brons, verschrikkelijk

Het tweede fragment, beelden van de Mars Rover, was voor Douwes. Vier goede antwoorden gaf hij en zo ontstond een uitgelezen kans voor Oomen om 50 punten in te koppen. Maar ook hij wist niet te vertellen dat de rover over een klein helikoptertje beschikte. Loeb kreeg een fragment van de bestorming van het Capitool in Washington, waarop ze maar liefst twee antwoorden liet liggen en zich een nieuwe kans voor Oomen aandiende. Hij nam er genoeg tijd voor, maar wist het helaas ook niet. Zo eindigde hij met het laagste puntenaantal.

Douwes (412 seconden) en Loeb (342 seconden) gingen door naar de finaleronde. „Zo is het leven, maar ik vond het wel heel leuk allemaal”, zei Oomen ietwat teleurgesteld. Hij mocht de complimenten van presentator Philip Freriks in ontvangst nemen: „Je hebt het hartstikke goed gedaan. Je hebt brons.” Oomen grapte terug: „Ja, verschrikkelijk! Van tante Astrid hoef ik niet meer thuis te komen.”

De grote vraag: wie wint!

Met Oomen uitgeschakeld was het aan Douwes om de eer van het Noorden te verdedigen. Hij stond een kleine honderd seconden voor, maar werd volledig naar huis gespeeld door Loeb. „Jeetje, goedemorgen! ... Wat slim!”, was duidelijk hoorbaar toen Loeb in no-time acht goede antwoorden gaf. En vervolgens: „Mag ik Lisa Loeb van harte feliciteren met de titel van ‘de slimste mens 2021’”, terwijl hij zijn laatste vijf seconden liet wegtikken. Zij had op dat moment nog 136 seconden op haar klok staan. Van zanger Rob Kemps, de vorige winnaar, kreeg zij de wisselbeker overhandigd.

Op vrijdagavond praten wij na met Joost Oomen en Bram Douwes over de finale en hun deelname aan de quiz. Bekijk de video op onze website.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu