De grootste verbetering aan de vernieuwde Grote Markt in Groningen? Hij is nu kleiner

Na 1945 kreeg de Grote Markt in Groningen, een van de mooiste pleinen van Nederland, de bestemming van verkeersplein. Het kostte dertig jaar om deze fatale beslissing ongedaan te maken. Architect Sjoerd Soeters ging er kijken en geeft zijn oordeel. „Kern van de vernieuwing is de inkrimping van de openbare ruimte.”

De vernieuwde Grote Markt werkt volgens architect Sjoerd Soeters goed omdat hij kleiner is geworden.

De vernieuwde Grote Markt werkt volgens architect Sjoerd Soeters goed omdat hij kleiner is geworden. Foto: Jaspar Moulijn

‘Dat heeft Natalini goed gedaan”, zegt architect Sjoerd Soeters, als we op de Grote Markt in Groningen staan bij het door Adolfo Natalini (1941-1996) ontworpen Waagstraatcomplex dat begin jaren negentig op en bij het stadhuisplein werd gebouwd. „Kijk”, zegt Soeters, wijzend op de Waagstraat die achter de brede onderdoorgang in het complex ligt en verderop overgaat in de Herestraat. „De Waagstraat ligt niet precies in het verlengde van de onderdoorgang, maar maakt een minieme knik naar links. En verderop knikt de Herestraat lichtjes naar rechts. Dat zorgt voor wat stedenbouwers serial vision noemen. Door de knikken wordt het eindeloze perspectief naar één verdwijnpunt doorbroken en draait het beeld steeds een klein beetje als je door de straat loopt. Zo ga je als het ware schaatsend, van het ene been op het andere, door de ruimte en zie je de straat steeds in een iets anders perspectief. Om dit soort dingen bezoekt iedereen graag oude steden, want die hebben vrijwel altijd geknikte straten.”

Nieuws

menu