De gulle glimlach is terug in Blauwestad

Toekomstige bewoners van Havenkwartier mochten alvast meehlpen een muurtje te metselen. Foto Huisman Media

Alleen maar lachende gezichten donderdagmiddag bij de start van de bouw van het Havenkwartier, een nieuwe wijk in Blauwestad. Een zeldzaam mooi moment.

‘Een dag om te vieren.” Gedeputeerde Henk Staghouwer glimlacht van oor tot oor bij de start van de bouw van het Havenkwartier. Dat is niet altijd zo geweest. Hij heeft ook de mindere periodes meegemaakt in Blauwestad. Het woon- en waterproject lijkt eindelijk los te komen. Kranen staan in het gebied. Vrachtauto’s met bouwmateriaal rijden af en aan en de woningen gaan als zoete broodjes over de toonbank.

34 woningen

Nog voor de kerst worden de eerste zestien woningen in het Havenkwartier opgeleverd. Twintig huizen zijn verkocht. De eerste fase bestaat uit 34 woningen. Een bouwproject van projectontwikkelaar Geveke Bouw. Twee jaar liep directeur Harry Leggedoor de deur plat op het provinciehuis, voordat hij toestemming kreeg. Zo soepel als donderdag de eerste steen werd gelegd, zo moeizaam was de aanloop.

Want zonder slag of stoot ging het project niet van start. ,,Er moet eerst iets wrijven, voordat het gaat glimmen.” Johan Koopmans, directeur Blauwestad doelt daarbij op de ruzie die vorig jaar ontstond toen de plannen voor het Havenkwartier werden bekendgemaakt.

Moord en brand

Een nieuwe wijk met koopwoningen tegen aantrekkelijke prijzen tussen 1,5 en 2 ton. Het nieuws sloeg in als een bom. De Oost-Groningse bestuurders schreeuwden moord en brand. Ook in het college van Gedeputeerde Staten ontstond frictie, maar uiteindelijk gingen alle morrende partijen akkoord. Weliswaar moest er een vergoeding van 1 miljoen euro op tafel komen, maar de kritiek is verstomd.

,,Sterker, de regio is er nu blij mee”, weet Staghouwer. De vrees dat de omliggende dorpen zouden worden leeggezogen blijkt ongegrond. ,,Dit is al met al toch weer een hoogtepunt”, meent Staghouwer. ,,Mede dankzij de vasthoudenheid en het geduld van Leggedoor.”

Tweede fase

Leggedoor hoopt dat hij ook snel met de tweede fase kan beginnen. Dat betekent nog eens twintig woningen. Op het metershoog bord op het bouwterrein zijn de kavels al ingetekend. In totaal heeft Geveke toestemming om 98 woningen te mogen bouwen in Havenkwartier.

Johan Koopmans raakt ondertussen de tel kwijt wat betreft de woningverkoop. ,,We staan er een stuk beter voor dan twee jaar geleden. Tussen 2006 en 2016 zijn er tweehonderd woningen gebouwd in Blauwestad. Sinds halverwege 2016 en nu staat de teller op 76 nieuwe woningen. Ongekend. Ik verwacht dat de bouw van Havenkwartier een positief effect heeft op het totale plan, want Havenkwartier is het levendige hart van Blauwestad. Als mensen dat zien. ,,Maar we hebben in totaal twaalfhonderd kavels. We kunnen nog even vooruit.”

Nieuws

menu