De hop - volgens Belgen een drekhaan - is als exotische verschijning neergestreken op het Sontplein in Groningen

Deze hop zit al een paar dagen op het Sontplein in hartje Groningen. Foto: Marcel van Kammen

Vogelspotters hebben het dier al enkele dagen in de smiezen. Op het Sontplein in Groningen is een hop neergestreken.

De hop is een opvallende vogel die normaalgesproken niet zo vaak wordt gezien in Nederland. Het dier is een insectenetende weidevogel en wordt vaak gespot in de binnenlanden van Spanje, Griekenland of Frankrijk.

Dat de vogel zich ophoudt op een plein in stedelijke omgeving wordt als zeer opvallend ervaren. Een verklaring kan zijn dat het plein ‘s avonds verlicht is waardoor insecten voor de vogel een eenvoudige prooi zijn.

Herkenbaar aan de kuif

De hop ( Upupa epops ) is te herkennen aan het roodbruine verenkleed met een lange zwart gepunte kuif, die kan worden opgezet als de vogel opgewonden is. De staart en de vleugels zijn zwart en getekend met brede witte strepen. De snavel is lang en dun.

Komt vogel uit voliere?

Onder kenners gaat de vraag rond of de vogel mogelijk ontsnapt is uit een voliere. Er zijn vogelliefhebbers die deze soort houden en fokken. Het is echter onduidelijk of de vogel geringd is of niet.

In de Nederlandse natuur komt de hop niet vaak voor. Niet zo lang geleden heeft een hop-paar voor het eerst sinds vele jaren een nest uitgebroed in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu